Szomorú rekord: 576 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak hazánkban

Szomorú rekord: 576 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak hazánkban

Öt fővárosi és négy vidéki gyógyult mellett egy vidéki koronavírus-fertőzött elhunyt, akinél krónikus betegség is fennállt. Ugyanakkor 576 új fertőzöttet diagnosztizáltak országszerte – derül ki a központi tájékoztatási honlap hétfő reggeli adataiból.

Ez a napi esetszám az eddigi legmagasabb magyarországi érték.

Az aktív fertőzöttek száma így 4377, ami Budapesten 247-tel, vidéken pedig 319-cel haladja meg az előző napi értéket. Országszerte a gyógyultak száma 3961, míg az összes áldozat száma 625.

covid

A részletező cikkből az is kiderül, 164 beteget ápolnak kórházban, ami 13-mal több, mint vasárnap reggel. A lélegeztetőgépen tartott személyek száma nem változott, továbbra is 11 páciens van ennyire súlyos állapotban.

Hatósági házi karantén alatt 21 755 fő áll, ami 3275-tel több, mint vasárnap. A mintavételek száma 481 424.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ emlékeztet, főszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. Kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Felhívják a figyelmet, hogy akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Hangsúlyozzák: bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.