Joe Biden megnyerte az elnökválasztást

Joe Biden megnyerte az elnökválasztást

Ifj. Joseph R. Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, miután megnyerte Pennsylvaniát és ezzel már 273 elektora van, a győzelemhez 270 kell. A demokrata politikus 78 évesen a valaha volt legidősebb hivatalba lépő elnök amerikai elnök lesz.

A CNN összesítése szerint Biden a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján 3 345 724 szavazatot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3 311 310 ember szavazott. A kettejük közötti különbség 34 414 szavazat.

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz.

Az elnökválasztás rendkívül kiélezett versenyt és elhúzódó szavazatszámlálást hozott, Nevada, Alaszka, Arizona, Georgia és Észak-Karolina még mindig számol, de ezektől függetlenül is Biden a befutó. Volt egy olyan időszak, amikor Trump tűnt az esélyesnek, ő vezetett több csatatérállamban is, de a demokrata jelölt a levélszavazatok összesítésével több államban is fordítani tudott, ahogy tette azt Pennsylvaniában is, megnyerve a választást. Trump szerint ő az igazi győztes és a levélszavazatok segítségével, csalással veszik el tőle az elnöki széket.

Biden alelnöke Kamala Harris kaliforniai szenátor, ő lesz az első nő, aki a két legmagasabb pozíció egyikét betölti az Egyesült Államokban.

Kamala Harris az Egyesült Államok első női alelnöke

Joe Biden győzelmével az Egyesült Államok következő alelnöke Kamala Harris. A történelem során először lesz Amerikának női alelnöke, ahogy először lesz fekete, dél-ázsiai származású alelnöke. Harrist 2003-ban választották San Francisco körzeti ügyészének, hét évvel később már az állam főügyészi választását nyerte meg, négy év után újrázott.