Kamala Harris az Egyesült Államok első női alelnöke

Kamala Harris az Egyesült Államok első női alelnöke

Joe Biden győzelmével az Egyesült Államok következő alelnöke Kamala Harris. A történelem során először lesz Amerikának női alelnöke, ahogy először lesz fekete, dél-ázsiai származású alelnöke.

Harrist 2003-ban választották San Francisco körzeti ügyészének, hét évvel később már az állam főügyészi választását nyerte meg, négy év után újrázott. A kongresszusban ez volt az első ciklusa kaliforniai szenátorként.

Indult az elnökjelöltségért is, 2019 nyarán még keményen támadta Bident, de nem volt esélye az előválasztáson. Az 55 éves Harris anyja Indiában, apja Jamaicán született, ő maga Kaliforniában. Az szinte borítékolható, hogy Biden négy év múlva nem indul újra az elnökségért, és több elemző szerint Harris jó eséllyel lehet a demokrata párt következő elnökjelöltje.

Joe Biden megnyerte az elnökválasztást

Ifj. Joseph R. Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, miután megnyerte Pennsylvaniát és ezzel már 273 elektora van, a győzelemhez 270 kell. A demokrata politikus 78 évesen a valaha volt legidősebb hivatalba lépő elnök amerikai elnök lesz.