Az EP-elnöke most csak reméli, hogy támogatni tudják az Orbánékkal való kiegyezést

Az EP-elnöke most csak reméli, hogy támogatni tudják az Orbánékkal való kiegyezést

Az Európai Parlamentnek (EP) időre van szüksége, hogy megvizsgálja a soros német uniós elnökség jelenlegi javaslatát a jogállamisági mechanizmusról, mielőtt arról döntést hozna - jelentette ki David Sassoli az uniós parlament elnöke, az csütörtökön kezdődő EU-csúccsal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Arra újságírói kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e a német tanácselnökség valamint magyar és lengyel kormány között létrejött, a jogállami mechanizmussal kapcsolatos szerdai megállapodással, Sassoli az MTI szerint leszögezte:

"Nem fogadunk el semmilyen változtatást azon az előzetes egyezményen, amelyet a parlament kötött a német elnökséggel. Nagyon sokat dolgoztunk az európai polgárok érdekében azon, hogy a hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat kiegyenlíteni hivatott helyreállítási alap pénzforrásainak kifizetése jogállamisági feltételekhez kapcsolódjon. Ez a továbbiakban sem lehet kérdéses."

Hozzátette: reméli, hogy az uniós tagállamok vezetőinek sikerül olyan egyezségre jutnia, amelyhez az Európai Parlament is beleegyezését tudja adni.

Ha mást nem is, de legalább az uniós pénzeket jogállamisági mechanizmus védené

Egyre több reakció érkezik a kétnapos brüsszeli EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban, és egyelőre még nem annyira biztos a megegyezés. Győzelem? "Meglep, hogy Magyarország máris valamiféle győzelemről beszél. Hollandia jelenleg tanulmányozza a (német) tervet, hogy világosan lássuk, mik lennének a javaslat következményei"