Ha kirúgják Deutsch Tamást a Néppártból, akkor követhetik őt a fideszes képviselők

Ha kirúgják Deutsch Tamást a Néppártból, akkor követhetik őt a fideszes képviselők

Brüsszeli források szerint még “nem száz százalékosan biztos”, hogy napirendre tűzik a fideszes delegációvezető, Deutsch Tamás kizárásáról szóló döntést az Európai Néppártban, ám amennyiben döntenek Deutsch sorsáról, és kizárják, “megyünk mindannyian” - mondta az atv.hu-nak egy befolyásos fideszes politikus.

Ahogy arról beszámoltunk, az osztrák Othmar Karas kezdeményezésére komoly bajba kerülhet a fideszes politikus, ugyanis úgy tűnik, nem fogadták el a bocsánatkérést, miután a Gestapohoz hasonlította a Néppárt frakcióvezetőjét, Manfred Webert.

Az Európai Néppárt frakciójában 13 Fidesz-KDNP képviselő van, ők a Fidesz EPP-pártcsaládban történt tavaly márciusi felfüggesztése után is teljes jogú tagjai a képviselőcsoportnak.

Kiszavazó-show: jövő héten a Fideszt kitehetik az Európai Néppártból

Jövő héten nemcsak a fideszes Deutsch Tamásról, hanem a teljes Fidesz-frakció tagságáról is szavazhat az Európai Néppárt (EPP). Az már egyértelmű, hogy Deutsch Tamás gestapos kijelentését nem bocsájtotta meg az EPP, de a Telex az Oe24.at-re hivatkozva arról is ír, hogy szintén jövő héten foglalkozhatnak azzal a tavaszi javaslattal, amiben a Fidesz teljes delegációjának kizárását kezdeményezték a felhatalmazási törvény miatt.

A Politico nemsokkal később azt írta, szerdán vitatja meg a Deutsch Tamás kizárására vonatkozó javaslatot az EPP-frakció, de még nem biztos, hogy aznap szavaznak is.

A néppárti frakció lengyel delegációja - ők az Orbán Viktorral szövetséges Kaczynski nevével femjelzett lengyel PiS-hez politikai ellenlábasa, Donald Tusk pártjához, a Polgári Platformhoz tartoznak - egységesen Deutsch Tamás kizárását szorgalmazza. Andrzej Halicki lengyel platformos képviselő szerint a Fidesz a közös Európával és a jogállamisággal is szembe megy. “Támadják a vezetőinket, Jean-Claude Junckertől, Donald Tuskon át Manfred Weberig, és elfogadhatatlan összehasonlításokat tesznek” – mondta Halicki. Hozzátette, “ideje választani, hogy kik akarunk lenni és merre megyünk. Ezt a véleményt a teljes deegáció osztja” - idézi a Politico a lengyel politikus véleményét.