Orosz belbiztonság: Navalnij oknyomozása külföldi titkosszolgálatok segítségével megvalósított provokáció

navalnij
Twitter

Külföldi titkosszolgálatok segítségével megvalósított provokáció az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus úgynevezett oknyomozása novicsok idegméreggel történt állítólagos megmérgezéséről - közölték a TASZSZ orosz hírügynökséggel hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztályán.

A Der Spiegel című német hírmagazin portálján aznap közölt beszámoló szerint véletlenül beismerte tettét a Navalnij elleni mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja. A vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó orosz ellenzéki politikusnak beszélt a félresikerült műveletről.

Spiegel: Az álnéven telefonáló Navalnijnek mesélt a különítmény egyik tagja arról, hogyan mérgezték meg

Véletlenül beismerte tettét az Alekszej Navalnij elleni mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja, a vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó orosz ellenzéki politikusnak beszélt a félresikerült műveletről - írta hétfőn a Der Spiegel az MTI szerint.

Eszerint Navalnij szervezetébe úgy juttatták be az életének kioltására szolgáló anyagot, hogy a szállodában bekenték vele alsónadrágjának belső részét. A szibériai kampánykörúton tartózkodó ellenzéki politikus az elkövetők elemzése alapján azért élte túl a támadást, mert időben kényszerleszállást hajtott végre a repülőgép, amelyen utazott, amikor a méreg hatni kezdett.

Az FSZB szerint a Navalnij által az interneten közreadott állítólagos oknyomozás kitervelt provokáció, amely a biztonsági szolgálat és munkatársainak lejáratását célozta, és nem valósulhatott volna meg külföldi titkosszolgálatok szervezési és technikai támogatása nélkül. Az FSZB szerint a Navalnij által közzétett, az egyik munkatársukkal készült videofelvétel hamisítvány, olyan titkosszolgálati fogás, amelyet korábban is alkalmaztak oroszellenes akciókban, és amely kizárja, hogy meg lehessen állapítani a beszélgetés valódi résztvevőinek kilétét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, éves sajtótájékoztatóján az amerikai titkosszolgálati anyagok legalizálásának nevezte azt a nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy Navalnijt az FSZB emberei mérgezték meg.

(MTI nyomán)