Trump hívei betörtek a Capitoliumba, kimenekítették az alelnököt

Trump hívei betörtek a Capitoliumba, kimenekítették az alelnököt

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét szerdán. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből.

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

A CNN jelentése szerint a capitoliumi rendőrség a washingtoni rendőrség és más, a fővárosban bevethető rendőri erők segítségét kéri ahhoz, hogy kiverhessék a tüntetőket az épületből és a környékéről.

A történtek miatt a Capitolium saját rendőrsége lezárta az épületet. A képviselőket, szenátorokat és stábjaikat arra szólították, hogy zárkózzanak be az irodáikba.

A nemzeti gárda mozgósítását kérte a képviselőház elnöke a Trump-támogatók támadása miatt

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere - hivatkozik az MTI az MSNBC amerikai hírtelevízióra.

Elképesztő képsorok, ahogy a tüntetőket nem tudja megállítani az egy szem rendőr: