Petíció a Wichmann megmentéséért – nem kérnek "az önös érdekből romboló, mások zsebét megtömő beruházásokból"

Petíció a Wichmann megmentéséért – nem kérnek "az önös érdekből romboló, mások zsebét megtömő beruházásokból"

Beleznay Zsuzsanna, Terézváros alpolgármestere, illetve a Jobbik nő- és családpolitikáért felelős képviselője Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet a Wichmann épületének megmentését illetően.

Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy Erzsébetváros egyik ikonikus épületét, amely a VI. és a VII. kerület határát jelentő Király utca és a Kazinczy utca sarkán áll, le fogják bontani. Az a hír járja, hogy a szomszédos telkeken található, műemléknek számító bérházakat is lebontják, és a helyükön gigaszálloda épül. Meggyőződésem, hogy sem Erzsébetváros, sem pedig Terézváros lakóközössége nem igényli egy ilyen beruházás megvalósulását, hiszen kerületeink már így is túlépítettek

– fogalmazott a jobbikos politikus.

Beleznay úgy véli, a Wichmann kultúrtörténeti fogalom, hiszen egyetemisták generációi látogatták Wichmann Tamás kenus világbajnok 1986-2019 között működő kocsmáját. Felidézte, a magyar kártya is ebben az épületben született: az első sorozat itt készült 1836-ban, mivel ezen a helyen működött Schneider József kártyafestő műhelye. Esztendőkön át a Wichmannban ünnepelték hajnalig tartó ultizással december 29-én a Magyar Kártya Napját is.

Most mindez az enyészeté lesz, mert ha nem akadályozzuk meg, a magyar kultúrtörténet jeles épülete átadja a helyét egy szállodának. Nem beszélve arról, hogy az épület háta mögött található játszótér és zöld felület is felszámolásra kerülne. Elegünk van abból, hogy egy közösség helyi értékei kerülnek megsemmisítésre, csak azért, hogy újabb giga-luxus, a történelmi városképünktől eltérő beruházások valósuljanak meg!

– írja.

Mindennek megakadályozása érdekében a Jobbik elsőként indított petíciót azért, hogy megmentsék a belváros egyik kulturális ékkövét, továbbá – mint fogalmaznak –, hogy üzenjenek: nem kérnek az ilyen fajta önös érdekből romboló, mások zsebét megtömő beruházásokból.

Mivel a bontási engedély még nem lett aláírva, a petícióval esély lehet arra, hogy az épületet megmenthessék, mely az alábbi linken érhető el: https://urlap.jobbik.hu/wichmann-epulet-megmentese.

Az ezt aláírók tehát közösen szólítják fel az illetékes hatóságokat arra, hogy mindent kövessenek el épített örökségünk megmentése érdekében, ne bontsák le az egykori Wichmann kocsma épületét, illetve a környező bérházakat, s óvják meg az épület mögötti zöldterületet és játszóteret.