Az összes nyomozati anyagot átküldték a németek Moszkvába Navalnij megmérgezéséről

navalnij
Twitter

Németország minden, az Alekszej Navalnij megmérgezésének ügyéről szóló szükséges nyomozati anyagot átadott Moszkvának még azelőtt, hogy az ellenzéki politikus hazatérne Oroszországba – jelentették be szombaton a német igazságügyi minisztérium részéről.

Mint ismert, Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint “novicsok” típusú harci idegmérget találtak a szervezetében.

Navalnij mindazonáltal a héten bejelentette, hogy vasárnap visszatér hazájába, noha az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) csütörtökön közölte, hogy Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért lépéseket kívánnak tenni a politikus őrizetbe vétele érdekében.

Az MTI azt írja,

a német igazságügyi tárca egyik szóvivője szombaton hangsúlyozta, hogy a mérgezéssel kapcsolatos vizsgálati anyagokat, beleértve a vér- és szövetmintákat az orosz hatóságok rendelkezésére bocsátják, így onnantól az ő felelősségük a nyomozás lebonyolítása.

Az átadandó anyagok között szerepel Navalnij németországi kihallgatásának jegyzőkönyve is.

Decemberben a Der Spiegel című német hírmagazin nemzetközi partnerekkel folytatott tényfeltáró munkájának eredményeit ismertetve azt közölte, hogy a mérgezésért az FSZB, a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye a felelős. Navalnij decemberben egy telefonhívással át is verte az FSZB egyik tagját. Az ügynök, abban a hitben, hogy Moszkvából kérnek tőle pontos tájékoztatást, majd egy órán keresztül mesélte Navalnijnak, hogyan szervezte meg ellene a szolgálat különítménye a mérgezéses merényletet.

Az eset miatt az EU szankciókat vezetett be több magas beosztású orosz tisztségviselő, köztük Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője ellen.