Karácsony Orbánnak írt levelében azt követeli, hogy a kormány egyeztessen az önkormányzatokkal az uniós helyreállítási alap forrásairól

Karácsony Orbánnak írt levelében azt követeli, hogy a kormány egyeztessen az önkormányzatokkal az uniós helyreállítási alap forrásairól

Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán közzétette Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében kifejti, hogy szorosabb együttműködést vár el a kormány és az önkormányzatok között, hogy az EU-s Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásai jó helyre kerüljenek.

Levelet írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek. 👇 Tisztelt Miniszterelnök Úr! Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 10., szerda

Mint írja,

"sajnálattal kell megállapítanom, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásáról a kormány eddig csak meglehetősen vázlatos, inkább lózungszerű dokumentumokat tárt a magyar nyilvánosság elé, miközben Brüsszelben minden érdemi előzetes konzultáció nélkül kezdett egyeztetéseket. Ugyan a Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs úr parlamenti felszólalásában azt állította, hogy 15 ezer szakemberrel egyeztettek, és önkormányzati szövetségeket is felkértek a véleményezésre, ám ezeknek az egyeztetéseknek nincs nyoma sehol."

Karácsony felhívta arra is a figyelmet, hogy tudomásuk szerint

az ország három legnagyobb önkormányzati szövetsége semmiféle egyeztetési szándékról nem tud, illetve az általuk megkérdezett önkormányzatok vezetőit se vonták be.

A főpolgármester azt is írta, "szeretném hinni, hogy a kormány nem követte el ismét azt a hibát, hogy a helyreállítási támogatásokról megint csak politikai alapon, kizárólag kormánypárti polgármesterekkel folytatott egyeztetéseket, mert ez azt a látszatot erősítené, mintha a kormány első- és másodrangú polgárokra, első- és másodrangú településekre osztaná fel az országot, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen lenne. Az Európai Unió által nyújtott válságkezelő támogatás ugyanis nem a kormányé, nem egyik vagy másik párté, az a magyar embereket és a magyar vállalkozásokat illeti meg."

Kiemelte, a magyar önkormányzatok országszerte erejükön felül veszik ki a részüket a járvány elleni védekezésből és a gazdasági válság hatásainak enyhítéséből.

"A kormány haladéktalanul kezdjen egyeztetést a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásáról minden magyar önkormányzati szövetséggel, és a velük való megállapodás hiányában ne nyújtson be programokat Brüsszelben"

- zárja levelét Karácsony.