Matolcsy György szerint banktitok, hogyan tudott Varga Judit 8 millióra 192 millió hitelt felvenni

Matolcsy György szerint banktitok, hogyan tudott Varga Judit 8 millióra 192 millió hitelt felvenni

"Varga Judit igazságügyminiszter és férje, Magyar Péter 200 millió forintért vásárolt öt ingatlant a XII. kerület Kútvölgy városrészében, és ehhez 192 millió forint bankhitelt vettek fel. Elvileg a Magyar Nemzeti Bank szabályai erre nem adnak lehetőséget kivéve, ha volt valamilyen pótfedezet. Ezzel együtt is szokatlan, majdhogynem elképzelhetetlen ekkora összegű ingatlanra, ekkora összegű hitel megállapítása"

- fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó Matolcsy Györgynek írt levelében, ugyanis a szocialista politikus azt szerette volna megtudni a jegybankelnöktől, hogy

  • A Magyar Nemzeti Bank szabályai alapján, hogyan kerülhetett sor erre a különös lakásvásárlásra, hitelezésre?
  • Indítanak-e vizsgálatot az ügyben, illetve a bankkal szemben?

Az állami média megvédte Varga Judit üzleti titkait, cenzúrázta a lemondatásáról szóló közleményt

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a Jobbik lemondásra szólította fel Varga Judit igazságügyi minisztert, miután a politikus több, minimum furcsa ingatlanvásárlása is nyilvánosságra került. A párt az erről szóló közleményt eljuttatták az MTVA-hoz is, ami azonban megtagadta annak közlését. Arra hivatkoztak, hogy a szabályzatuk egyik pontja (14.3.)

Nos, ha indítottak is eljárást, arról az adófizető állampolgárok nem szerezhetnek tudomást. Matolcsy György szerint bár a jegybank egyedi hitelügyletekre vonatkozó ellenőrzéseket is végez,

"azonban banktitoknak minősülő adatokról az MNB törvényi felhatalmazás hiányában nem adhat tájékoztatást". 

Varga Juditék pénztárcája jól járt a csoktrükkel

Törvényesen és a jó erkölcs szabályait szem előtt járva jártak el - így kommentálta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Varga Judit igazságügyi miniszternek csokbotrányát. Ismert, a tárcavezető asszony és férje Balatonhenyén vásároltak ingatlant, amire felvették a három gyermek után járó 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is.