Mi történt péntekig? Orbán hétfőn még csak nyugaton vizionált harmadik hullámot

Mi történt péntekig? Orbán hétfőn még csak nyugaton vizionált harmadik hullámot

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői, parlamenti évértékelőjében is szóba hozta a koronavírus-járvány harmadik hullámát, igaz, az újabb 90 napos rendkívüli felhatalmazás kapcsán még arról beszélt, hogy hazánkban azért nem súlyosabb a helyzet, mert a kormány jól védekezik. 

"Amit a magyar egészségügyi válságkezelés módszeréről mondhatok önöknek, az az, hogy a válságkezelésünk következetes. Mi lényegében november óta nem változtattunk a korábbi intézkedéseken, és úgy hiszem, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítanunk. Akik más utat jártak, és folyamatos változtatásokban, a védelmi intézkedések folyamatos változtatásában hittek, akik Nyugat-Európában karácsonykor újranyitottak, azoknál hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám. Úgy érzem tehát, hogy helyesen döntöttünk, amikor kitartottunk a kezdeti intézkedéseink mellett" - fogalmazott a kormányfő a Parlamentben. 

Péntekre úgy néz ki változott a helyzet. A szokásos rádióinterjújában már

arról beszélt Orbán Viktor, hogy itt van a harmadik hullám, és egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk,

meredeken emelkednek ugyanis a koronavírus-járvány számai, a tendencia különösen rossz. 

Szerinte ezt "alátámasztják" a számok is:

"3093 új fertőzött van, 110 embert vesztettünk, a kórházban lévők száma emelkedik, ők 4024-en voltak, és 352-en vannak lélegeztetőn. Nagyon veszélyes pillanatban vagyunk, nagyon emelkedik a betegek száma"

- mondta. 

Hétfőn egyébként 1337 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, akkor 388 799 főnél járt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 13 752-nél. Csütörtökön újabb 2853 fertőzést mutattak ki (394 023 összfertőzést), a 104 elhunyt beteggel pedig átléptük a 14 ezres határt (14 035) a halálos áldozatok esetében. 

Azaz, ha Orbánnak igaza van, akkor az elmúlt öt napban 8 317 magyarnál mutatták ki a fertőzést, és elhunyt 393 beteg. 

De legalább azóta már nemzeti konzultálunk is.

Megmutatjuk: így néz ki a 2021-es nemzeti konzultáció őszinte változata

Elindult az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció, és ennek apropóján megnéztük, mi lenne, ha a kormányt valóban érdekelné az emberek álláspontja, és szabad teret adna a véleményüknek.