Orbán Viktor is ki fogja tölteni a nemzeti konzultációt, mert "ezt kívánja a böcsület”

Orbán Viktor is ki fogja tölteni a nemzeti konzultációt, mert "ezt kívánja a böcsület”

Szokásos rádióinterjúját adta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádióban a hét utolsó munkanapján. A harmadik hullám kapcsán a pénteki járványügyi adatok ismertetésével a kormányfő elmondta:

Alátámasztják a számok, 3093 új fertőzött van, 110 embert vesztettünk, a kórházban lévők száma emelkedik, ők 4024-en voltak, és 352-en vannak lélegeztetőn. Nagyon veszélyes pillanatban vagyunk, nagyon emelkedik a betegek száma.

Kifejtette, ha többen kérnek oltást, életeket nyerünk, ha a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, akkor pedig életeket vesztünk, s amelyik görbe a gyorsabb, az dönti el a sorsunkat.  

Orbán elmondta, a magyar egészségügy erős, az elmúlt egy évben pedig egyetlen terület sem volt olyan erőpróbának kitéve, mint ők, s kiválóan vizsgáztak. Úgy véli, a kórházaink is jók, s lehet mindenféléket gondolni az egészségügyről, de rengeteg embert megmentettek.

20 ezer embernek tudnánk covid-ellátást adni

– közölte.

Kitért a vakcinákra is:

391 821 egyszer beoltott személyünk van, ez fel fog futni 441 ezerre, onnan nagy ugrás lesz, hirtelen beoltunk egy hét, 8-10 nap alatt 650 ezer embert, akkor március elején 1 225 000 járunk. El fogunk jutni április elejére oda, hogy 2 582 000 embert beoltunk. Húsvétkor közel leszünk ahhoz, hogy akik máig regisztráltak, azokat be is tudjuk oltani.

A miniszterelnök mindenkit arra biztat, regisztráljon az oltásra. Aláhúzta, mindez önkéntes: amikor bemegy valaki és jó neki a vakcina, elfogadja, akkor beoltják. Ha nem jó, megnyugtatják, hogy nem esett ki az oltandók sorából, s szólnak neki, ha lesz vakcina. 

De a felfutó harmadik hullám elérheti őt. Ne indulatból döntsenek

– üzente. 

Mikor olthatunk a kínai vakcinával? – hangzott el a kérdés a rádióban.

Müller Cecília okos asszony, sejtelmesen azt mondta, jól haladok

– felelte erre a miniszterelnök. Hozzátette, az országos tisztifőorvos tehát nem mondott konkrét időpontot, de optimistán nyilatkozott az ügyben. 

A nemzeti konzultációval kapcsolatban Orbán kifejtette:

A döntés felelőssége a miénk, nem mások hozzák meg a döntéseket a kormány helyett. Az újraindítás minden döntéséért a kormány vállalja a felelősséget. Magam is ki fogom tölteni a konzultációt, mert ezt kívánja a böcsület.