Kormányinfó: drámaian romlani fognak a számok, március 15-ig maradnak a korlátozások

Kormányinfó: drámaian romlani fognak a számok, március 15-ig maradnak a korlátozások

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai kormányinfón közölte, tegnap egy "sima" és egy európai uniós ülést is tartott a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a koronavírus-járvány továbbra is szinte az egyetlen megoldandó kérdés Európában.

Mint ismert, március 1-jéig vannak érvényben a november óta élő korlátozó intézkedések, miután a kormány legutóbb harmadszor is meghosszabbította a szabályok hatályát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta,

"a következő egy-két hétben egyes előrejelzések szerint drámaian romlani fognak a számok."

Jó hír viszont, hogy az eddig ismert vírusmutációk ellen védelmet nyújtanak a Magyarországon is elérhető koronavírus-oltások.

Kiemelte, a szakértőkkel folytatott megbeszélések szerint

március 15-éig a kormány a jelenlegi szabályokat változatlan formában fenntartja.

Gulyás szerint a nemzeti konzultációt azért indították, hogy megtudják, milyen formában képzelik el az emberek a nyitást.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, az a jó oltás, amit beadtak. A következő héten annyi oltást lehet beadni itthon, amennyit eddig összesen. A baloldali pártok oltásellenesek, akik azt remélik, ha a járvány elhúzódik, akkor nagyobb esélyük van a hatalom megszerzésére.

Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan, hogy baloldali polgármesterek az engedélyezett vakcinák ellen kampányolnak. A kormány meggyőződése, hogy minden vakcina jó, és csak ez tudja az emberek életét megmenteni.

Elmondta,

2 460 000-en regisztráltak eddig az oltásra.

Kiemelte, hogy most fel fog gyorsulni az oltások beadása, ezért mindenki, aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. A nemzeti konzultációra egy hét alatt több 425 ezren válaszoltak. A konzultáció március közepéig tart.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, a kormány fenntartja a bértámogatásokat, illetve minden olyan intézkedést, ami a gazdaság újraindítását szolgálja.

Gulyás szerint

az első negyedév után kirobbanó gazdasági növekedésnek indulhat az ország.

Azt reméli, hogy ekkor aszolgáltató szektor is részben helyreállhat.

Kérdések - válaszok

Orbán-alagút

Elmozdítják-e Stummert? A Stummer János által nyilvánosságra hozott, a Puskás Aréna alá mintegy 2 milliárd forintért építendő alagútról Gulyás Gergely elmondta, nehéz eldönteni, hogy melyik a rosszabb, az álhírterjesztés vagy hogy titkosított adatokat fedett fel. Elmondta, az, hogy egy alagúton keresztül autóval el lehessen jutni a Puskás Arénába az a gyalogosok védelmét szolgálja. A stadionban állami és sportvezetők érkeznek, akiknek a bejutását biztosítani kell. Úgy véli, a Jobbik pártelnökének koccanásos botrányáról akarták elterelni a figyelmet ezzel. 

Védettségi igazolás

Március elsején kapják meg az oltási igazolást postán azok, akik már megkapták az oltást vagy védettséget szereztek.

Hogy pontosan mire lesznek jogosultak ezek az emberek, akik kártyával rendelkeznek, a nemzeti konzultáció függvénye. Ami biztos, hogy velük szemben a karanténszabályokat fel lehet oldani.

Hány beoltott emberre van szükség?

Gulyás Gergely közölte, a veszélyeztetetti kör mintegy hárommillió ember, legalább ennyi oltás kell ahhoz, hogy az életükben fenyegetettek védettek legyenek. Jelen állás szerint félmillió oltásnál tartunk, ami viszont fel fog gyorsulni, de messze még a teljes védettség.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés körüli botrányról

Arra a kérdésre, hogy elhalasztják-e az orvosok szerződéskötési határidejét március elsejéről, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy válaszolt, hogy az ügyeleti díjak kérdésében szabad mandátumot adott az országos kórház-főigazgatónak, hogy tárgyaljon az új ügyeleti díjakról. Remélik, ez is hozzájárul, hogy az orvosok aláírják a szerződést. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy szerinte az ellátást nem veszélyezteti azoknak a száma, akik nem írják alá a szerződésüket. Gulyás Gergely szerint egyébként komoly gondokat nem látnak, néhány helyen, szakterületen gondolkodnak csak az aláíráson orvosok, de reméli, elfogadható megoldást találnak az ügyeletek fenntartásáról a Kórházszövetségben. 

Oltások és oltási igazolvány

A miniszter teljes mértékben kizártnak tartja, hogy magánorvosi intézményekben lehessen majd koronavírus elleni oltást kapni. Ha lenne szabad oltóanyag készlet, azt azonnal lefoglalná a magyar állam. Elmondta azt is, hogy több mint egy hónapig vizsgálták az orosz Szputnyik V-vakcinát az OGYÉI-ben.

Egy másik kérdésre közölte, még nincs egységes európai döntés az oltási igazolványokról, és hogy azokat mely országok hogyan fogadják majd el.  Így azt sem tudni, mi lesz azokkal, akik külföldön kapják meg a vakcinát. 

Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy egyes légitársaságok politikai alapon fognak dönteni arról, hogy a járataikra milyen fajta oltással engednek fel utasokat. Az is lehet, hogy a nyugati oltások esnek majd diszkrimináció alá. 

A csúcs közelében

Ugyanakkor a határon nincs minden rendben: Gulyás szerint már-már a 2015-ös rendkívüli migrációs helyzetet idézik a számok, de reméli, hogy az akkori fejlemények elmaradnak.

Gulyás Gergely szerint azért van tömeg az oltópontok előtt, mert sokan 2-3 óval a megbeszélt időpont előtt érkeznek. Azt javasolta, hogy csak 15-20 perccel jöjjenek korábban az oltásra várakozók. 

Óraátállítás kapcsán arról beszélt, hogy meg kell várni az egységes európai döntést, mert az sem lenne jó, ha Magyarország más idősávba kerülne, mint Ausztria. Egyébként a miniszter szerint a nyári időszámítás a a jobb verzió hazánk számára. 

Gulyás Gergely szerint az oltásokkal kerülhető el a negyedik hullám. Jelenleg pedig az lenne praktikus, ha mérsékelnénk a társadalmi megjelenésünket. Magyarországon 1,2 fölött van a tovább fertőződési ráta, ezt 1 alá kellene szorítani. Ugyanakkor a következő hetekben elérhetjük a második hullám csúcsát is a betegek számát tekintve, és a halattak száma is emelkedni fog. 

Kósa Lajossal nem szokott a csengeri örökösnőről beszélgetni, de szerinte a fideszes politikus egy bűncselekmény áldozata.