A Jahn Ferenc kórházból jelentik: működésképtelen lett az egyik belgyógyászati osztály

A Jahn Ferenc kórházból jelentik: működésképtelen lett az egyik belgyógyászati osztály

Ahogy azt korábban megírtuk, egy kormányrendelet értelmében március 1-jére lett kitűzve a határideje annak, hogy az egészségügyi dolgozók aláírják új szerződésüket, miszerint eddigi közalkalmazotti jogviszonyuk helyett egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülnek. Erre a döntésre jelentős részük nem volt hajlandó a homályos feltételek miatt. 

Egy hét alatt kellene dönteniük az egészségügyi dolgozóknak

Március 1-jével megszűnik az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonya, amit felvált az egészségügyi szolgálati jogviszony, ám az ágazat dolgozói közül sokan még nem is látták az új szerződésüket - derül ki az RTL Klub Híradójából. Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint

A Telex egy, a birtokukba jutott levélre alapozva azt írja: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház II. számú belgyógyászatának 15 orvosából csak 3-an írták alá a hétfőtől érvényes szerződést, így a kórház főigazgatója jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé, hogy 

az osztály működésképtelenné vált.

Ezzel nem tudják vállalni a gasztroenterológiai és vérző ellátást, és a peremterületek mellett a XVIII. kerület általános belgyógyászati ellátását sem. A hírportál hozzáteszi, hogy ez tekinthető első hivatalos jelnek azt illetően, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való átállás ellátási problémákat eredményez.

2021. március 01. napjával a II. Belgyógyászati Osztály szakorvosainak 20%-a (azaz 3 orvos) írja alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt, így a II. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai osztály működésképtelenné vált/válik. 

- fogalmazta meg az említett, NNK-nak címzett levélben Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház orvosigazgatója. Dobosi hozzátette:

tekintettel a 400 ezer fős területi ellátási kötelezettségükre, valamint az ezen a területen élő lakosság igen rossz egészségi állapotára, az eddigi terhelésen felül extrém teher hárul az I. és III. belgyógyászati osztályra.

Az igazgató azt is papírra vetette, hogy ebből kifolyólag március 1-től "kénytelenek lemondani a teljes gasztroenterológiai és vérző ellátást", továbbá a peremterületek mellett a XVIII. kerület általános belgyógyászati ellátását is. "Kérem kérésem támogatását" - zárta a levelet. 

Rig Lajos: A tömeges felmondások miatt épp most dől be az egészségügy!

Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő délután posztolt arról a Facebook-oldalán, hogy "ma, amikor tömegével állnak fel az egészségügyi dolgozók a rájuk erőltetett új jogviszony miatt, egyetlen kormánypárti képviselő sem jelent meg az Országházban."

Hétfőn a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa, Rig Lajos is kifejtette, hogy az egészségügyi dolgozók országos felmondási hulláma napján a kormánypárti képviselők nem tartózkodnak a Parlamentben. Ráadásul szerinte ez a bizonytalanságot szülő jogviszonyváltozás az ágazatban külön felelőtlenség járvány idején.