Egy hét alatt kellene dönteniük az egészségügyi dolgozóknak

koronavírus
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának szakembere mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a kormányhivatal munkatársainak koronavírus-szűrésén Veszprémben 2020. december 8-án.
MTI/Vasvári Tamás

Március 1-jével megszűnik az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonya, amit felvált az egészségügyi szolgálati jogviszony, ám az ágazat dolgozói közül sokan még nem is látták az új szerződésüket – derül ki az RTL Klub Híradójából.

Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint

a válaszadók 20 százaléka nem is maradna a hazai egészségügyben, további 25 pedig azt mondta, hogy nem szeretne az új jogszabály hatálya alá.

A Híradó birtokába került levél szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság még pénteken is csak egy olyan levelet küldött az ágazati intézményeknek, hogy az új munkaszerződésnek mit kell tartalmaznia.

Az RTL Klub Híradója emlékeztet: a jelentős béremelésért cserébe a szakma munkavállalóinak csak engedéllyel lehet másodállást vállalniuk, évente 44 napra más intézménybe is áthelyezhetik őket, a hálapénz elfogadása azonban már január 1-je óta bűncselekmény.

A szakszervezeti vezető azt állítja,

van olyan kórház, ahol megfenyegették a dolgozókat,

hogy ha megtagadják a szerződés aláírását, akkor az adott megyében nem dolgozhatnak az egészségügyben, illetve több esetben a fizetési besorolást is elrontották.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, egy napon két, egymással ellentétes utasítás jött ki. Tóth Judit Mária szerint ez alapjaiban befolyásolja a szerződés tartalmát. Az orvosok azt is kifogásolják, hogy csökken az éjszakai ügyeleti pótlékuk.

Az Emmi szerint semmi nem indokolja, hogy elhalasszák az új jogviszony bevezetését, az érintettek széles köre elfogadja az új feltételrendszert.