A sümegi fideszes polgármester élettársa elleni büntetőeljárás érthetelten okokból elakadt

A sümegi fideszes polgármester élettársa elleni büntetőeljárás érthetelten okokból elakadt

Tizedik hónapja tart a Pécsi Rendőrkapitányságon az a büntetőeljárás, melyet a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének, Szabó Krisztina bűnjelként lefoglalt érettségi bizonyítványa miatt rendelt el az ügyészség.

Ismeretes, Szabó Krisztina Sümeg fideszes polgármesterének, Végh Lászlónak az élettársa, aki ellen 2020 szeptemberében indult közokirat-hamisítás bűntette miatt nyomozás. A Sümegi szó tudta meg, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság széleskörű adatgyűjtést folytatott le az ügyben, az adatgyűjtés eredményeképp a nyomozó hatóság egyik Határozatában tényként rögzítette, hogy a Szabó Krisztina nevére Budapesten kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt kiállító gimnáziumban. Vagyis a sümegi egészségügy élére érettségi nélkül tette meg a polgármester még 2015-ben.

Munkahelyhez kellett, ezért érettségit szerzett

Egy névtelenségét kérő tapolcai orvos közölte a lappal, hogy valószínűleg azért kelhetett Szabónak egy 1995-ös dátumú bizonyítvány, mert azt be kellett mutatnia munkahelyén, ami annak hiányában megszűnt volna. Később Szabó a birtokában lévő érettségi bizonyítványt különböző felsőfokú végzettséget adó intézményeknél felhasználta.

Ha beigazolódik, hogy hamis érettségi bizonyítvánnyal felvételizett, majd végezte el többek között a Pécsi Tudományegyetem képzését, akkor érvénytelennek kell tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is, az ezekkel a végzettségekkel betöltött munkahelyi beosztás nyomán felvett fizetést, ami 2021. január óta 1.667.440 Ft/hó öt évre visszamenőleg vissza kell majd fizetnie.

A lap kiemeli, hogy az uóbbi időben a nyomozás, ami a kezdetekkor még gőzerővel folyt, valamilyen oknál fogva most belassult. Rig Lajos, jobbikos országgyűlési képviselő 2021. február 3-án a parlamentben kérdezte dr. Polt Péter Legfőbb Ügyészt például arról, hogy az elmaradt gyanúsítás oka lehetett-e az, hogy a nyomozást külső személyek valamilyen formában megpróbálták befolyásolni? Polt tanácsára a képviselő ezt követően felkereste írásban a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányt, akitől azonban válasz még azóta sem érkezett.

A polgármester mélyen hallgat

Nyílt titok, hogy Szabó sümegi kinevezése egybeesik Végh László polgármesterrel létesített viszonyának idejével, így a lap szerint érthető, hogy Végh miért hallgat az eset kapcsán. A Sümegi szó emlékeztet rá, hogy a polgármester a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke is. A társulás tagjai – akik a környező települések polgármesterei – úgyszintén hallgatnak, így a lap megkeresésére sem reagáltak.