Sümeg fideszes polgármestere szerint pozitív teszttel is dolgoztatják a darvastói intézet munkatársait

Sümeg fideszes polgármestere szerint pozitív teszttel is dolgoztatják a darvastói intézet munkatársait

Pozitív koronavírus-teszttel is dolgozniuk kell a darvastói, teljes nevén Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének csabrendeki telephelyén az alkalmazottaknak, legalábbis ez derül ki a szomszédos település vezetőjének egy írásából.

Végh László, a közeli Sümeg település fideszes polgármestere a szintén kormánypárti Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő egy posztja alatt írta azt a darvastói intézménnyel kapcsolatban, hogy

„tudok róla, és minden elismerésem az önöké, hogy pozitív teszttel is dolgoznak”.

Végh kijelentése azért rendkívül érdekes, mert nem létezik olyan hivatalos protokoll, mely pozitív teszt esetén is személyes megjelenést igénylő munkakörben dolgozni engedné az adott személyt.

Végh László

Természetesen tisztázni akartuk a polgármesterrel azt, hogy valóban fertőzött személyek munkavállalásáról akart-e írni, vagy elszólás helyett mindössze egy félreértésről van szó, de miután feltettük neki a kérdést, szó nélkül ránk nyomta a telefont. Később már csak lenyomta hívásainkat, a neki küldött SMS-re pedig nem reagált.

Végh László

A makulátlannak nem éppen nevezhető múltú sümegi polgármester állítása egyébként egybe vág más, civilek által írt Facebook-bejegyzésekkel is, melyek ugyancsak arra engednek következtetni, hogy vírushordozó munkavállalóknak is dolgozniuk kell az intézményben, sőt, ez akár más helyen is előfordulhat. És bár ezek nem megerősített, tényként kezelhető információk, ettől még számos kérdést vetnek fel a folyamatosan szigorított járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban. Emellett az is egyre gyakrabban felmerülő kritika, hogy a vírusnak fokozottan kitett szociális szféra dolgozói miért nem kapnak 500 ezer forintos állami juttatást, holott fizetésben is ez a szektor van a legnagyobb lemaradásban.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy az intézetben 135 ápolóból 55, míg a 276 gondozottból 214 igazoltan koronavírusos lett. Egyébként a szerdai bejelentés előtt helyben már ismert volt a tömeges fertőződés ténye, a parlamentben Rig Lajos jobbikos képviselő kérdezte is az Emmi-t az előző heti pozitív eredmények miatt, igaz, nem kapott érdemi választ.