Micsoda véletlen: a fideszes képviselő saját "ajándéka" épp olyan dobozban volt, mint amilyet az állami rendeléseknél küldtek Kínából

Micsoda véletlen: a fideszes képviselő saját "ajándéka" épp olyan dobozban volt, mint amilyet az állami rendeléseknél küldtek Kínából

Fenyvesi Zoltán fideszes parlamenti képviselő pénteken tett közzé fotókat arról, hogy vitt egy doboz egészségügyi felszerelést a koronavírus által letarolt darvastói szociális intézménynek.

Fenyvesi Zoltán

A képekhez írt szöveg szerint a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének csabrendeki telephelyére, ahol az ápoltak többsége és a személyzet jelentős része is elkapta a koronavírust,

„ma én is vittem ajándékba fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket”.

Csakhogy a dobozról készült fotón jól látható egy kínai felirat, méghozzá nem is akármilyen, hiszen erről már tavasszal is volt szó. A kínai írásjelek azt jelentik, hogy „nem egészségügyi” használatra valók a benne lévő termékek (ezt végül azzal magyarázták, hogy csak köpenyek voltak a dobozokban). De nem is ez a lényeg, hanem maga a doboz.

Kínai doboz

Persze a csomag tartalma láthatóan módosult, például fertőtlenítőszerekkel bővült, ugyanakkor ettől még világosan látszik, hogy ez ugyanolyan a doboz, mint amit a magyar állam Kínából kapott. Márpedig érdekes kérdés, hogy miként juthatott ilyen dobozhoz egy országgyűlési képviselő, aki aztán saját nevében jár el velük. Mi több: a csomag tartalmában is bizonyosan voltak kínai eredetű cikkek, ez az egyik képen tisztán látszik a kínai útmutatóból:

Fenyvesi Zoltán

Szerettük volna megkérdezni Fenyvesi Zoltánt arról, hogy a csomag tartalmát valóban ő maga vásárolta-e az intézmény számára, vagy pedig valamilyen állami készlethez jutott hozzá, és azt juttatta el Darvastóra.

Az országgyűlési képviselőnek levélben küldtünk kérdéseket, de azokra cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A kérdés az azért sem mindegy, mert „ma én is vittem ajándékba” felütéssel aligha lenne etikus közpénzből vásárolt állami ellátmányt saját jótettként feltüntetve kiosztani, majd ezzel a választók előtt bezsebelni az elismeréseket. Azaz mondjuk ki: hamis propagandát folytatni.

De ha már elismerés: Fenyvesi posztja alatt rögtön az első komment nem mástól, mint Sümeg fideszes polgármesterétől származik.

Végh László

Végh László eredetileg csak köszönetet akart mondani a dolgozóknak és felépülést kívánt a betegeknek, ugyanakkor a kommentjére érkező válaszokra reagálva úgy tűnik, elszólta magát és azt írta:

„tudok róla, és minden elismerésem az önöké, hogy pozitív teszttel is dolgoznak”

Erről tegnap már beszámoltunk: Végh László fideszes polgármester kommentje alapján a darvastói intézetben pozitív teszttel is dolgozniuk kell az ellátásban résztvevő ápolóknak, és itt jegyezzük meg, hogy ezt a meg nem erősített információt több, egymástól független civil olvasó is leírta különböző fórumokon. Természetesen Végh Lászlóval is szerettük volna tisztázni bejegyzésének jelentését, de amikor meghallotta kérdésünket, lenyomta a telefont és a későbbiekben elérhetetlenné vált.

(Fotók: Fenyvesi Zoltán/Facebook, MTI/Árvai Károly/kormany.hu)