Micsoda véletlen: a fideszes képviselő saját "ajándéka" épp olyan dobozban volt, mint amilyet az állami rendeléseknél küldtek Kínából

Fenyvesi Zoltán
Fenyvesi Zoltán "saját ajándéka" egy korábban már megismert címkézésű dobozban
Fenyvesi Zoltán/Facebook

Fenyvesi Zoltán fideszes parlamenti képviselő pénteken tett közzé fotókat arról, hogy vitt egy doboz egészségügyi felszerelést a koronavírus által letarolt darvastói szociális intézménynek.

Fenyvesi Zoltán

A képekhez írt szöveg szerint a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének csabrendeki telephelyére, ahol az ápoltak többsége és a személyzet jelentős része is elkapta a koronavírust,

„ma én is vittem ajándékba fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket”.

Csakhogy a dobozról készült fotón jól látható egy kínai felirat, méghozzá nem is akármilyen, hiszen erről már tavasszal is volt szó. A kínai írásjelek azt jelentik, hogy „nem egészségügyi” használatra valók a benne lévő termékek (ezt végül azzal magyarázták, hogy csak köpenyek voltak a dobozokban). De nem is ez a lényeg, hanem maga a doboz.

Kínai doboz

Persze a csomag tartalma láthatóan módosult, például fertőtlenítőszerekkel bővült, ugyanakkor ettől még világosan látszik, hogy ez ugyanolyan a doboz, mint amit a magyar állam Kínából kapott. Márpedig érdekes kérdés, hogy miként juthatott ilyen dobozhoz egy országgyűlési képviselő, aki aztán saját nevében jár el velük. Mi több: a csomag tartalmában is bizonyosan voltak kínai eredetű cikkek, ez az egyik képen tisztán látszik a kínai útmutatóból:

Fenyvesi Zoltán

Szerettük volna megkérdezni Fenyvesi Zoltánt arról, hogy a csomag tartalmát valóban ő maga vásárolta-e az intézmény számára, vagy pedig valamilyen állami készlethez jutott hozzá, és azt juttatta el Darvastóra.

Az országgyűlési képviselőnek levélben küldtünk kérdéseket, de azokra cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A kérdés az azért sem mindegy, mert „ma én is vittem ajándékba” felütéssel aligha lenne etikus közpénzből vásárolt állami ellátmányt saját jótettként feltüntetve kiosztani, majd ezzel a választók előtt bezsebelni az elismeréseket. Azaz mondjuk ki: hamis propagandát folytatni.

De ha már elismerés: Fenyvesi posztja alatt rögtön az első komment nem mástól, mint Sümeg fideszes polgármesterétől származik.

Végh László

Végh László eredetileg csak köszönetet akart mondani a dolgozóknak és felépülést kívánt a betegeknek, ugyanakkor a kommentjére érkező válaszokra reagálva úgy tűnik, elszólta magát és azt írta:

„tudok róla, és minden elismerésem az önöké, hogy pozitív teszttel is dolgoznak”

Erről tegnap már beszámoltunk: Végh László fideszes polgármester kommentje alapján a darvastói intézetben pozitív teszttel is dolgozniuk kell az ellátásban résztvevő ápolóknak, és itt jegyezzük meg, hogy ezt a meg nem erősített információt több, egymástól független civil olvasó is leírta különböző fórumokon. Természetesen Végh Lászlóval is szerettük volna tisztázni bejegyzésének jelentését, de amikor meghallotta kérdésünket, lenyomta a telefont és a későbbiekben elérhetetlenné vált.

(Fotók: Fenyvesi Zoltán/Facebook, MTI/Árvai Károly/kormany.hu)