Ítélet: Sümeg fideszes városvezetése törvénytelenül használt fel 245 millió EU-s közpénzt

Ítélet: Sümeg fideszes városvezetése törvénytelenül használt fel 245 millió EU-s közpénzt
Sümeg polgármestere hiába támadta meg az általa vezetett önkormányzat ellen hozott jogerős ítéletet, miszerint súlyos törvénysértések mellett használták fel az EU-s forrásból származó 76,9 millió és 41 millió forintos pályázati közpénzt, a Fővárosi Törvényszéken mind a két esetben elvesztette a pert.

A Végh László irányítása alatt álló önkormányzatnál tavaly áprilisban a Pénzügyminisztérium egy szokásos rutin ellenőrzés során fedezett fel furcsaságokat a bölcsőde felújítása illetve a Ramassetter Látogatóközpont kialakítása kapcsán, amikkel szemben törvényességi vizsgálatot kezdeményeztek. A Közbeszerzési Hatóság májusban aztán határozatokban rögzítette, hogy a kormánypárti önkormányzat súlyos törvénysértések mellett használta fel a 76.921.521 Ft és 41.000.000 Ft pályázati közpénzt. Ebben kettő, majd három millió forintra bírságolták Sümeget, valamint kilátásba helyezték a 41 millió teljes és a 76,9 millió 25 százalékának a visszafizetését.

Végh László mindezt nem hagyta annyiban és nyáron megtámadta az ítéleteket, a helyi közéletben jártas Németh Szabolcs azonban megtudta, hogy a Dr. Antal Regina bíró vezette tanács iszonyú részletességgel vizsgálta mindkét keresetet és nem tudott más ítéletet hozni, minthogy a Végh László által vezette önkormányzat mindkét projekt esetében súlyos törvénysértéseket valósított meg, mikor a közbeszerzési eljárás során nem biztosította a közpénzek pártatlan, befolyástól mentes felhasználását.

Németh Facebook-bejegyzésében azt is írja, hogy a Közbeszerzési Hatóság ezen hivatkozott eljárásokon kívül, még kettő ügyben állapított meg súlyos törvénysértéseket, melyek a Középkori Piac 57.903.003 Ft és a Belvárosi Piac 13.613.000 Ft TOP-os pályázati pénz felhasználására vonatkoznak.

A Sümeg ügyeiről rendszeresen hírt adó Németh szerint az ítéletek jó néhány kérdést felvetnek:

  • Végh László milyen alapon indított a képviselő-testület felhatalmazása nélkül a város nevében olyan pereket a Törvényszéken, melyek már az elején bukásra voltak ítélve?
  • Miért kellett ilyen módon, a közbeszerzési törvényt súlyosan megsértve elkölteni 117.921.521 forintnyi TOP-os pályázati pénzt?
  • Az elbukott perek után kifizetendő perköltséget és milliós bírságokat ugye Végh László saját maga fogja kifizetni, nem pedig a város lakóival és vállalkozóival akarja majd azt megfizettetni?
  • Ezen kudarc után Végh László mikor kéri vissza az általa kifizetett, a pályázatokhoz kapcsolódó milliós nagyságrendű projektmenedzseri díjakat?
  • Tájékoztatta-e a képviselőtestület tagjait és a város lakosságát erről a súlyos törvénysértéseket megállapító ítéletről Végh László?
  • A TOP-os pályázati pénzek elköltése során elkövetett törvénysértések után mikor vállalja a felelősséget?

Sümeg fideszes polgármesteréről rendszeresen hallani lehet: tavaly májusban kiderült a helyi média finanszírozására a Sümeg Média Centrum Kft. részére úgy juttatott 11 millió forintot, hogy a céget csak következő év januárjában jegyezték be. Mindemellett a tudtával szintén EU-s pénzekből finanszírozott építkezésekből megmaradt építési hulladékot a térség egyik zöld területére hordták, de vett fel 100 milliós hitelt a városnak, az élettársa ellen pedig hamis érettségi gyanújával közokirat-hamisítás bűntette miatt nyomoztak.