Jobbik: kínai hitelből finanszírozott kínai egyetem helyett a magyar fiatalokat támogassa a kormány

óriásplakát, vendégmunkás
Facebook

Sajtótájékoztatót tartott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, azok után, hogy a magyar kormány több száz milliárd forinttal támogatná a kínai Fudan Egyetem első európai campusának létrehozását.

Mint ismert, az eredetileg magyar diákvárosnak tervezett helyen kapna helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa. Az intézményt a világ legnagyobb építőipari cégével, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalattal (CSCEC) építtetné meg Magyarország, a beruházási ajánlatuk szerint 338 milliárd forintba kerülne, azaz 650 ezer forintos négyzetméteráron vállalnák összesen 520 ezer négyzetméter megépítését, amihez

Magyarország a hírhedt Budapest–Belgrád vasút konstrukciójához hasonló gigahitelt venne fel. A megvalósításban meghatározott számú kínai munkásnak kellene részt vennie, és import kínai építőanyagból készülne

A Jobbik politikusa, Z. Kárpát Dániel szerint elképesztő, hogy 540 milliárd költségvetési és hitelforintot fordítanak a projektre, holott a kiszemelt területre korábban 8500 magyar hallgatónak elhelyezést, sport- és pihenési lehetőséget biztosító diákvárost terveztek.

A jobboldali néppárt politikusa a projekt felülvizsgálatát javasolta, mondván, akkor tudják egy külföldi egyetem Magyarországra jövetelét üdvözölni, ha az valóban a nemzetgazdaság és a fiatalok érdekeit szolgálja. Pártja otthonteremtési és bérlakásprogramját idézve annak fontosságát hangsúlyozva, hogy szülőföldjén boldogulhasson minden fiatal.

"Az elmúlt évtizedben, a Fidesz regnálása alatt brutális kivándorlási spirálnak lehettünk szemtanúi, és annak, hogy a magyar fiatalság színe-java kényszerből külföldön kellett, hogy a boldogulását keresse"

- fogalmazott Z. Kárpát Dániel, hozzátéve, hogy a magyar fiatalok elárulásának tartja, hogy a kormány kínai megahitellel kínai beruházásoknak ágyaz meg.