Ha van megfelelő indok, nem kell elengedni a gyereket suliba

Ha van megfelelő indok, nem kell elengedni a gyereket suliba

A Házi Gyermekorvosok Országos Szövetsége elnöke szerint a krónikus betegségben szenvedő gyermekek szüleit a szülőket a betegség ténye feljogosítja, hogy otthon tartsa a gyermekét – mondta az RTL Klub Híradónak Havasi Katalin, a szervezet elnöke. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedig látja, alapos indokkal joga van a szülőnek egészséges gyermeket is visszatartani az iskolától. Totyik Tamás azt mondta, ezt kérvényezni kell, amit az iskolának el kell fogadni.

Egyetlenegy dologra kell ügyelnie a szülőnek ebből a szempontból: hogy elegendő ideje legyen a tanulónak ahhoz, hogy a tanév végén lezárható legyen

– tette hozzá a PSZ elnöke.

Születési rendellenessége miatt nem fogja engedni gyermekét iskolába Messerné Börcsök Judit. Az édesanya azt mondta, gyermeke tüdeje sérült, annak kapacitása 60-70 százalékos – mondta a Híradóak.

Az RTL Klub megkeresésére az Emmi azt válaszolta, a szülők többsége szeretné, ha a gyerekek újra iskolába mehetnének, mert a szülőknek dolgozniuk kell. Hozzátették, indokolt esetben távol lehet maradni, például a veszélyeztetettnek minősülő tanuló igazgatói engedéllyel otthon maradhat. Aláhúzták, a vonatkozó rendelkezés szerint ha a tanuló hiányzása meghaladja a 250 órát, akkor a tanév végén osztályozó vizsgát kell tennie.

Korábban beszámoltunk arról, a másik tanári szerveződésnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének álláspontja szerint sérelmes, hogy az általános iskolákra nem vonatkozik a zárva tartási döntés.

PDSZ: nem elegendő, hogy csak a középiskolák maradnak zárva

Eredményként értékeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy - Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentése alapján - a középiskolákat április 19-e helyett csak az írásbeli érettségiket követően, május 10-én nyitják meg. Az Alfahír megkeresésére a szervezet elnöke, Komjáthy Anna elmondta: nem csak a középiskolai nyitás csúsztatását tartják eredménynek, hanem azt is, hogy az érettségivel kapcsolatban végre tisztázódott a helyzet, véget ért a bizonytalanság.