PDSZ: nem elegendő, hogy csak a középiskolák maradnak zárva

PDSZ: nem elegendő, hogy csak a középiskolák maradnak zárva

Eredményként értékeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy - Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentése alapján - a középiskolákat április 19-e helyett csak az írásbeli érettségiket követően, május 10-én nyitják meg.

Az Alfahír megkeresésére a szervezet elnöke, Komjáthy Anna elmondta: nem csak a középiskolai nyitás csúsztatását tartják eredménynek, hanem azt is, hogy az érettségivel kapcsolatban végre tisztázódott a helyzet, véget ért a bizonytalanság.

A miniszterelnök bejelentése alapján az érettségiket idén is csak írásban fogják megtartani. A PDSZ korábban azt javasolta, hogy inkább az egész érettségit halasszák későbbre.

„Esélyét sem látom, hogy egy-két héten belül elérhető legyen a pedagógusok, a gyerekek és a szülők tervezett oltottsági szintje"

Pont az a korosztály akiknek a gyerekei most iskolába járnak vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen őket, a 30-as, 40-es 50-es korosztályt támadja most elsősorban a mutáns koronavírus - mondta az Alfahír iskolanyitással összefüggő kérdésére dr. Mangó Gabriella, a Heves megyei Gyöngyös egyik háziorvosa Ami pedig a pedagógusok és a szülőket illeti, hiába van meg a többségnek az első körös oltása, a védettség a második oltás, plusz egy hét után alakulhat ki.

Azt viszont „komolyan sérelmezi” a pedagógusszervezet, hogy az általános iskolákra nem vonatkozik a döntés – közölte Komjáthy Anna.

Lapunk kérdésére megerősítette, hogy a fejlemények ellenére fenntartják csütörtökön bejelentett kezdeményezésüket, amiben arra buzdítják a pedagógusokat, hogy csoportokba szerveződve tagadják meg a személyes kontaktust igénylő oktatást, és egészségügyi megfontolásból ragaszkodjanak a digitális rendszer alkalmazásához.

A PDSZ honlapján elérhető, pedagógusok számára készített levélben azzal érvelnek a személyes oktatás megtagadása mellett, hogy azzal mind a saját, mind a gyermekek egészségégét veszélyeztetnék.

„Az intézmény területén a gyermekekkel és munkatársainkkal való kontaktussal járó nevelő és oktatómunkára vonatkozó utasítás végrehajtását megtagadjuk, egyúttal bejelentjük, hogy digitális munkarend keretén belül, illetve kontaktussal valamint annak veszélyével nem járó munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állunk.”

(…)

„A Mt. 51. § (4) bekezdése szerint a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Márpedig jelenleg az intézményben az egészséges és biztonságos munkavégzés alapfeltételei sincsenek meg.”

(…)

„A fenti nyilatkozatunkat a tudományosan igazolt védettség, valamint a járványügyi veszélyhelyzet fennállásnak végéig, ill. visszavonásig fenntartjuk.”

Az oltási programmal kapcsolatban Komjáthy elmondta, hogy  - szemben azzal egyszerű miniszterelnök kijelentéssel, hogy „a pedagógusokat beoltottuk” - valójában vannak, akiket csak ezen a hétvégén fognak oltani, tehát a védettségük még nem alakulna ki április 19-re.

A PDSZ elnöke rámutatott, hogy az óvodai dolgozók közül is sokan kimaradtak az előző heti oltásokból, ezért esetükben is jelentősek a kockázatok.

„Szlávik doktor is azt nyilatkozta, hogy a védettség csak a második oltás után alakul ki 1-2 héttel, nem pedig az első oltás után 5 nappal.”

- fogalmazott az elnök.