Gyerekorvos: amíg a közösségbe járó gyerekek fertőzhetnek, nem lehet megszabadulni a járványtól

Gyerekorvos: amíg a közösségbe járó gyerekek fertőzhetnek, nem lehet megszabadulni a járványtól

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az ADOM Diákmozgalom hétfői Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, az alsó tagozatosok valószínűleg

44 százaléka nem ment iskolába, ez több mint 100 ezer diákot jelent.

Arról pedig már Póta György gyerekorvos beszélt az ATV Start c. műsorában, hogy az iskolák, óvodák részéről igaz, hogy aki tüsszentett egyet, azonnal hazaküldték, s a pedagóguskar oldaláról is felfokozott a félelem. A szakember szerint legalább 10-14 nap kell ahhoz, hogy a statisztikákban megmutatkozzon, hogyan is változik a gyerekek megbetegedésének száma.

Azt nem lehet tudni, hogy egy gyerek lehet-e szuperfertőző. Erről akkor lehetne, ha a kontaktkutatásokat korábban végigvezették volna. Azt látjuk, hogy alapvetően inkább a 10 évnél idősebbek betegednek meg és jelennek meg a statisztikákban, bár már van bőséggel óvodás szlávik jágyerek is, aki elkapta a koronavírust

– fogalmazott a gyerekorvos, aki Szlávik János szerda reggeli nyilatkozatára is reagált, miszerint az infektológus nem pártolja a gyerekek oltását. Póta elmondta, ugyan legtöbbször egyetért Szlávikkal, ebben a kérdésben azonban nem osztja véleményét. Úgy véli ugyanis, az az egy évvel ezelőtti gondolat, hogy a gyerekeket ezen járvány nem érinti, nem igaz.

Ahhoz, hogy egy gyereket elkezdjünk oltani, a vakcinának megfelelő vizsgálaton kell átmennie, és a megfelelő hatékonyságot és biztonságot igazolni kell ahhoz, hogy ez felmerüljön

– mondta a gyerekek oltásának kapcsán, hozzátéve, jelenleg csak a Pfizer rendelkezik 16 éves kortól engedéllyel, s folyamatban van a 12-16 év közöttiek körében való engedélyeztetése is amellett, hogy tervezik a 12 évnél fiatalabbak olthatóságát is.

Póta szerint a közösségbe járó gyerekeket mindenképpen oltani kellene ahhoz, hogy megbetegedésüket kivédjék, továbbá, hogy a fertőzést meg lehessen állítani.

Amíg a közösségbe járó gyerekek szabadon fertőzhetnek, addig nem fogjuk tudni befejezni semmilyen körülmények között ezt a járványt, járványügyi intézkedéseket

– húzta alá.

A szakember szerint 12 éves kortól már 1-2 hónap múlva lehet engedély a gyerekek oltására vonatkozóan, s úgy tudja, e kor fölött ugyanazt az adag vakcinát kapják a kisebbek. Hangot adott továbbá azon reményének is, miszerint az iskolás gyerekeket ősszel már lehet oltani.

Felemásra sikeredett az iskolanyitás, a háziorvos szerint meg kellett volna várni az 50 százalékos átoltottságot

Válaszok helyett inkább újabb kérdéseket, felvetéseket eredményezett a teraszok megnyitása, az alsótagozatosok iskolába járása és az átoltottság kormány által megadott mértéke, ami most 3,5 millió beoltott embert jelent. Vannak akik szerint ez még nem elég a sokat hangoztatott nyájimmunitás eléréshez, mások szerint a várható mutációk miatt nem is minden vakcina lesz igazán hatásos és sok ezer alsós továbbra is a távoktatást választja, aminek nem is mindig a koronavírus-járvány volt a fő oka.