Koronavírus: már Olaszországban is megjelent az indiai mutáns

terasz
Fotó: pixabay.com

Az ősz óta tartó korlátozások oldásának első napján újranyíltak a vendéglátóhelyek teraszai Olaszországban. A több mint 350 ezer bár, kávéház, étterem, fagylaltozó közül 140 ezer kezdte meg újra a működését azokban a tartományokban, ahol enyhítették a korlátozásokat - számolt be róla az MTI.

Történelmi napnak nevezte a járványügyi korlátozások enyhítésének első lépését, beleértve a bárok és éttermek teraszainak megnyitását hétfőn Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány elnöke, aki azonban azt is közölte, hogy a régióban is azonosították az új típusú koronavírus indiai variánsát.

Zaia szerint a „járvány meg nem ért véget”, ezért kiemelt figyelmet kért a régióban élőktől. Bejelentette, hogy júniusra be akarják fejezni a hatvanas éveikben járók oltását, és addigra már az ötvenesek nagy részét is vakcinázni akarják.

Közölte,

Bassano del Grappa városában azonosították az indiai vírusmutációt: egy indiai származású apáról és lányáról van szó.

A Coldiretti termelői szervezet adatai szerint tavaly 42 százalékkal esett vissza az olaszországi vendéglátás forgalma, több mint egymillió tonna élelmiszert dobtak ki a konyhákról a gyakran hirtelen elrendelt járványügyi zárás miatt.

Az olaszok 21 százaléka kapta már meg a koronavírus elleni oltás első dózisát. A gócpontként ismert, tízmilliós Lombardia tartomány bejelentette, hogy nem használja tovább az AstraZeneca-vakcinát, kivéve azok esetében, akiknek még ebből az oltóanyagból második adagot is kapniuk kell.

Mint megírtuk, vasárnap Svájcban is azonosították a koronavírus indiai variánsát egy beutazóban, aki nem közvetlenül Indiából, hanem átszállással egy másik országból érkezett oda.

Már Svájcban is megjelent az indiai mutáns

Svájcban azonosították a koronavírus indiai variánsát egy beutazóban, aki nem közvetlenül Indiából, hanem átszállással egy másik országból érkezett Svájcba, közölte a svájci közegészségügyi hivatal (BAG). Az eset még március végén történt, a beteg egy nem megnevezett európai országból érkezett Svájcba - írja az MTI.