Brenner Koloman: „A magyar polgárok tudása nem árucikk, hanem a jövőnk záloga”

Brenner Koloman
Brenner Koloman
Alfahír

"Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

Történelmi lépés a 2021-es ellenzéki előválasztás, a tét pedig hatalmas. Ennek kapcsán a hazai politikai élet egyik meghatározó alakjával, a Országgyűlés alelnökével, a Jobbik országgyűlési képviselőjével, Brenner Kolomannal beszélgettünk arról, ő miért tartja fontosnak az előválasztást, mik a Győr-Moson-Sopron megye 4. számú választókörzetének sajátosságai, s miben látja mind a kormányváltó erők, mind pedig saját feladatát 2022 után. Interjú. 

 

2021 őszén talán a legfontosabb megválaszolandó kérdés egy ellenzéki politikus számára, hogy miért kell részt vennie minél több választópolgárnak az ellenzéki előválasztáson.

Röviden: a jólétünk és a szabadságunk a tét. Az, hogy hagyjuk-e a Fidesznek, hogy egypárti túlhatalmával tovább pusztítsa az országot, vagy visszaállítjuk azt a polgári demokráciát, amelyben a politikusok az őket megválasztó polgárok érdekeit képviselik és ahol a valódi, tisztességes munkának és tudásnak értéke van.

A rendszerváltáskor tett ígéretek a jólétről és a szabadságról nem valósultak meg, azt a történelmi lehetőséget elszalasztották az elmúlt harminc év kormányai. Most ismét történelmi helyzetben vagyunk: ugyanúgy egy asztalnál ülnek a demokratikus ellenzéki pártok egy egypárti rezsimmel szemben és mi nem fogjuk megengedni magunknak azt a luxust, hogy cserben hagyjuk a magyar polgárokat. Ehhez azonban minden választópolgárra szükségünk van az előválasztáson, mert minden választókerületben, így a soproni régióban is a legalkalmasabb ellenzéki jelöltnek kell kiállnia a Fidesszel szemben.

Az előválasztás itt, a soproni választókerületben is arról szól, hogy megtaláljuk ezt a jelöltet és közösen találjunk megoldást a régió problémáira.

 

Választókerülete mindig is rendkívül különleges volt hazánk történelmében. Hogyan tudná bemutatni?

Sopron egy olyan történelmi régió központja, mely csodálatos adottságokkal rendelkezik, ma mégis azt látjuk, hogy a határ két oldalán nemhogy közeledett volna egymáshoz az emberek jóléte, hanem még távolodott is. A Fidesz bérfelzárkóztatás helyett hagyta, hogy az országon belüli és az Európán belüli különbségek miatt Sopron megteljen.

Ugyanez a hatalom régiónk legjelentősebb természeti kincsét, a Fertőt teljesen tájidegen gigaberuházásával elpusztítja és legnagyobb strómanja, Mészáros Lőrinc kezére játssza, a Soproni Egyetemet pedig a saját pártkatonáival, köztük Csányi-bankvezérrel feltöltött alapítványba szervezi ki.

Brenner Koloman
Alfahír

Hogyan tudná megjelölni az Ön feladatát? Mi az Ön kihívása itt? 

Az, hogy a helyiek érdekében dolgozzak és ezt látva megkapjam tőlük a bizalmat, hogy én lehessek a Fidesz kihívója a soproni választókerületben. Fontosnak tartom, hogy folyamatosan tájékozódjak a lakosságot és a helyi kisvállalkozókat érintő problémákról, de azt is, hogy a már említett, országosan is ismert ügyeket a helyiek érdekének megfelelően kezeljem. Az egyik ilyen a Fertő ügye: a Fertő tó fejlesztése nagyon régóta várt és támogatandó projekt. A jelenlegi tervek azonban – melyek mindkét oldalon veszélyeztetik az UNESCO világörökségi címet és a hagyományos tájképet – nem veszik figyelembe az érintettek, cölöpház-tulajdonosok, csónak- és jachttulajdonosok, kisvállalkozók és aggódó civilek érdekeit. Miközben velük folyamatosan azért küzdünk, hogy a Fertő tó újra mindenkié lehessen, a főként Mészáros Lőrincet gazdagító gigaprojekt teljesen elpusztítja a tájat, lebontják a cölöpházakat és felforgatják csodás természeti kincseink egyensúlyát.

 

Ahogy azt az előbb már érintette, Sopront is elérte a fideszes mélyállam szervezése. Mi ennek a történetnek a legfontosabb tanulsága?

Szintén szívügyem a Soproni Egyetem. A hirtelen és egyeztetés nélküli fenntartóváltás az intézmény önállóságának súlyos megsértését eredményezte. Ugyanúgy, ahogy a többi, hasonló sorsa jutott egyetem esetében, itt is benyújtottam azt a módosító javaslatomat, mely biztosította volna, hogy az egyetem ügyeiről a megválasztott akadémiai vezetők, ne pedig fideszes bankvezérek döntsenek. A kétharmad hallani se akar az érintettek érveiről és érdekeiről, ezért elutasított minden ilyen javaslatot és a magyar egyetemi világ nagy részét a saját embereivel feltöltött alapítványokba szervezte ki – pedig a magyar polgárok tudása nem árucikk, hanem a jövőnk záloga.

 

Egyes becslések szerint Sopronban kétszer annyi ember él, mint amennyi a város lakossága papíron. Hogy bírják ezt a nyomást?

A régió életét nagyban meghatározza az országos belső migráció és az Ausztriába ingázás is. Mindkettő a Magyarországon belül és Európán belül is tapasztalható hatalmas bérkülönbségek eredménye, melyeket kiküszöbölése a Jobbik béruniós kezdeményezése óta az egyik fő programpontunk, szerintünk ugyanis minden tisztességes magyar polgár munkája ér annyit, mint bármelyik európai polgáré.

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati politika az egészségügyen és a gazdaságon túl az önkormányzatokra is komoly terheket rótt. Milyen tapasztalatai vannak minderről a választókerületében?

A soproni régió azok közé tartozik, ahol országos összehasonlításban jó feltételek mellett működik az egészségügyi ellátás, a megbukott fideszes járványkezelést azonban jól mutatja, hogy sorra kaptam az olyan beszámolókat, melyek szerint elképesztő túlterheltség és hiányosságok mellett kellett helytállniuk az egészségügyi dolgozóknak. A szociális intézményekben is hasonló helyzetet tapasztaltunk, melynek fő oka a megfelelő tájékoztatás hiánya, sőt, felmerül, hogy néhol a valós adatok elhallgatása volt. Az önkormányzatok bevételkiesése mindenhol, de különösen a kistelepüléseken okoz problémát. A vállalkozások esetében elmondható, hogy a Jobbik bértámogatásról szóló javaslatával ellentétben érdemi segítséget nem kaptak. Mi mindig amellett álltunk ki, hogy a magyar polgárok biztonságát szem előtt tartva, de a lehető legtöbb lehetőséget meg kell adni a helyi vállalkozóknak, nélkülük ugyanis nagyon elmélyül a járvány hatására kialakuló gazdasági válság. Forrás lenne rá, ha a Fidesz nem propagandára és a saját strómanjainak gazdagítására költené a pénzt.

 

Az Országgyűlés alelnökeként hogy látja, mennyire alakította át a Fidesz a koronavírus-járványra hivatkozva a magyar parlamentarizmust? 

Egyértelműen a felhatalmazási törvényt említeném, mint mindennek az alapja, ami a járvány kezdete óta történt a Parlamentben. Ezt a szégyenletes törvényt Áder János egyébként habozás nélkül aláírta, ahelyett, hogy köztársasági elnökként a nemzet egységét és a magyar polgárok érdekét képviselve visszaküldte volna. Persze, ha nem Orbán bábja, hanem egy közvetlenül választott államfő ülne a székében, ez nem fordulhatott volna elő – ezért is nyújtottam be nemrég a közvetlen államfőválasztásról szóló javaslatom a Parlamentben.

Visszatérve a parlamenti munkára, a felhatalmazási törvény eredményeképp a Fidesz sorra tolja át az Országgyűlésen azokat a törvényeket, melyekkel már szinte kivétel nélkül a 2022-es bukásukra készülnek.

Ez az a hatalom- és vagyonátmentés, melyet legjobban az egyetemek és számos más terület esetében az alapítványi átalakítások mutatnak. A vészhelyzet tehát csak annyiban érdekli őket, hogy az ellenzék munkáját, majd 2022-től a nemzeti egységkormányunk munkáját minél jobban ellehetetlenítsék, mi azonban ezen a nehezített terepen is helytállunk.

Brenner Koloman
Alfahír

Mi a legfontosabb feladata a kormányváltó erőknek a 2022-es kormányváltás után? 

Az első és legfontosabb feladat a jogállam visszaállítása. Ehhez átfogó közjogi reform, választójogi reform és a korrupció felszámolása kell. A kormányváltás után Magyarországnak haladéktalanul csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez. Vissza kell térnünk arra az európai útra, amelyet Szent István jelölt ki nekünk és amelyről a Fidesz egypárti rezsimje megpróbálja letéríteni hazánkat. Az ő céljuk nem más, mint hogy kivezessék Magyarországot az EU-ból, ezt azonban a magyar polgárok ellenzik. Tudják, hogy nekünk Európában van a helyünk, ahol a jog uralma, a demokrácia és a keresztény szolidaritás a legfontosabb alapértékek, a jólétünk és a szabadságunk feltételei.

 

És hol látja ebben a folyamatban Brenner Koloman helyét?

Ami az én feladataimat illeti: egyetemi vezetői tapasztalatom, nemzetközi tapasztalataim korábban a FUEN Európai Német Kisebbségek Munkacsoportja elnökeként, majd a Parlamentben a külügyi bizottság tagjaként, valamint tavaly óta az Országgyűlés alelnökeként végzett munkám rengeteg területre rálátást ad számomra. Ennek megfelelően a kormányváltást követően minden olyan feladatot legjobb tudásom szerint fogok teljesíteni, amire engem tartanak alkalmasnak.