Ryanair: „gépeltérítés”, „légi kalózkodás” volt Lukasenkáék akciója

Ryanair: „gépeltérítés”, „légi kalózkodás” volt Lukasenkáék akciója

A Ryanair is elítéli gépének Minszkbe történt eltérítését, és légi kalózkodásnak tartja azt – írja a Twitteren a légitársaság sajtóirodája. Mint írják, együttműködnek az Európai Unió és a NATO illetékes szerveivel.

Az Európai Tanács a hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére veszi a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített fehéroroszországi leszállása és a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét, és fontolóra veszi intézkedések meghozatalát is a felelősökkel szemben – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet.

Véleménye szerint az, hogy a járaton utazó Raman Prataszevicset őrizetbe vették, a fehérorosz hatóságoknak

egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak.

Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel – hangoztatta.

Kijelentette: mivel a kényszerintézkedés végrehajtása veszélyezteti az utasok és a személyzet biztonságát, a nemzetközi légiközlekedési szabályok esetleges megsértésének kivizsgálására van szükség. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – közölte.

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő FR4978 számú vasárnapi járatának kényszerített leszállását. Arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az őrizetbe vett Prataszevicset, és biztosítsák jogait. Az eset nem marad következmények nélkül – szögezte le.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében kijelentette: következményekkel jár a fehérorosz rezsim „felháborító és jogtalan” magatartása.

A Ryanair repülőgépének eltérítését szankcionálni kell, Roman Prataszevics újságírót pedig azonnal szabadon kell engedni

– fogalmazott.

Lukasenkáék katonai vadászgéppel kényszerítettek leszállásra egy polgári repülőgépet, óriási a diplomáciai botrány

Őrizetbe vették vasárnap Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben a Ryanair légitársaság egyik repülőgépén, amely a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre - közölte a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A Vjaszna szerint a Ryanair járata Athénból Vilniusba tartott.

Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának ügyében, miután a vasárnapi gép a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre, és a hatóságok őrizetbe vették a fedélzeten az egyik fehérorosz ellenzéki utast – közölte hétfőn a fehérorosz külügyi tárca, amely egyúttal védelmébe vette a helyi hatóságok döntését. A tájékoztatás szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia a fehérorosz fővárosban, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak, hogy elkísérje az utasszállítót a minszki repülőtérre.

A fehérorosz külügyminisztérium weboldalán hétfőn megjelent közlemény szerint a hatóságok a nemzetközi jogszabályokkal összhangban jártak el, valamint azzal vádoltak egyes európai országokat, hogy

teljesen feleslegesen terelik az ügyet politikai síkra.

Az ország állami médiájában szintén leszögezték: a légiforgalmi irányítás a szabályoknak megfelelően járt el, amikor fehérorosz területen utasította leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is. Kiemelték, hogy a minszki repülőtér volt a bombafenyegetés bejelentése idején a legközelebbi repülőtér, és hozzátették, nem a fehérorosz fél hibája, hogy a fedélzeten „szélsőséges is volt”.

A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően,

a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak,

s a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba.

Prataszevics utastársai a Delfi című litván lapnak arról számoltak be, hogy a 26 éves férfi

kétségbeesett a kényszerleszállás hallatára, és azt mondta, hazájában halálos ítélet vár rá.

A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával.

A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból. Minszket a járat eltérítése miatt a nemzetközi közösség széles körben bírálta. Mások mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter Prataszevics azonnali szabadon bocsátását is követelte.

Az AirBaltic lett légitársaság szóvivője hétfőn bejelentette: a társaság nem használja többé a fehérorosz légteret.

(MTI nyomán)