HM: Korom Ferenc kérte a Magyar Honvédség parancsnoki posztjáról való felmentését

HM: Korom Ferenc kérte a Magyar Honvédség parancsnoki posztjáról való felmentését

Korom Ferenc vezérezredes kérte a Magyar Honvédség parancsnoki posztjáról való felmentését Benkő Tibor honvédelmi minisztertől - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI megkeresésére. Korom Ferenc kérését egyebek mellett azzal indokolta: a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak.

Felmentette a Magyar Honvédség parancsnokát Áder János

Új parancsnokot kap a Magyar Honvédség, ugyanis a Magyar Közlönyben megjelent egy, csupán egyetlen mondatból álló, indoklás nélküli határozat - szúrta ki a HVG - miszerint Áder János a honvédelmi miniszter előterjesztésére felmentette Korom Ferencet, aki 2023-ig lehetett volna a Magyar Honvédség parancsnoka

A Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg a határozat, amely szerint Áder János köztársasági elnök felmentette Korom Ferencet, a Magyar Honvédség parancsnokát.

Áder János köztársasági elnök 2019. január 15-én nevezte ki Korom Ferencet a Magyar Honvédség parancsnokává. Korom Ferenc parancsnoki megbízatása 2023. május 15-ig szólt. A köztársasági elnök a honvédelmi miniszter előterjesztésére, június 1-jei hatállyal mentette fel Korom Ferencet.

A HM azt közölte: Benkő Tibor honvédelmi minisztertől Korom Ferenc vezérezredes kérte a felmentését. A vezérezredes kérését azzal indokolta, hogy a 2018-ban rábízott feladatokat - a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség (MH) szétválasztását, az MH Székesfehérvárra történő költöztetését, a haderő szervezeti átalakítását és a haderőfejlesztés alapjainak megteremtését, az eszközbeszerzések előkészítését - jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte, és sikeresen vezette a Magyar Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.

Korom Ferenc meglátása szerint azonban a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. Ugyanakkor tapasztalatait, tudását tervezetten továbbra is Magyarország szolgálatában, külföldön kamatoztatja - tették hozzá.

Korom Ferenc parancsnoki utódjáról egyelőre nem született döntés - írta a HM.