Újabb öt hektáros terület esik áldozatul a Balaton körüli építési hullámnak: ezúttal Tihanyban

Újabb öt hektáros terület esik áldozatul a Balaton körüli építési hullámnak: ezúttal Tihanyban

Újabb 5 hektáros terület esik áldozatául a Balaton körüli építési hullámnak: ezúttal Tihanyban. Hajósy Adrienne NABE programvezető és Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a környezeti értékek veszélyeztetése a következő nemzedékek jövőjét is befolyásolja majd.

A napokban került nyilvánosság elé, miszerint egy

újabb, több mint 5 hektáros, közvetlenül a vízparton fekvő természetvédelmi területet értékesített az önkormányzat. 

Tervük az építési szabályok felülírásával – ismertette a jobbikos képviselő –, hogy az elkövetkező időszakban apartmanházakat, szállodákat és egyéb beruházásokat végezzenek majd.

„Együtt elég hangosak lehetünk" - Kampány indul a Balaton megmentéséért

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere online sajtótájékoztatót tartott pénteken Védjük meg együtt a Balatont! címmel, melyet egy bejelentéssel is egybekötöttek. Potocskáné hangsúlyozta, az elmúlt években sorra jelennek meg olyan beruházások a Balaton partján, amelyek nem csak arra irányulnak, hogy a magyar tengert kizsákmányolják, kisajátítsák, hanem komoly ökológiai károkat is okoznak.

Hajósy Adrienne felidézte, 50 évvel ezelőtt volt már a mostanihoz hasonló időszaka a Balatonnak. Jelenleg az a probléma – mint fogalmazott –, hogy mindenki a Balaton-parton akar építkezni, az építkezésekről pedig azt állítják, azok fejlesztések.

Hangsúlyozta továbbá, a Balaton partja egy rendkívül különleges övezet, melynek védelméről külön törvény is rendelkezik. Meglátása szerint, ha mindenki betartaná ezeket a szabályokat, nem lenne ok aggodalomra a tó jövőjét illetően.

A Jobbik alelnöke szavait azzal zárta:

Ki kell állnunk amellett, hogy a Balaton mindenkié! Az elmúlt hónapokban pedig történtek olyan kezdeményezések, lakossági tiltakozások, amelyek alapján azt mondhatjuk: van értelme kiállni a Balatonunkért. Mert a kormányzat – ha kellően hangosak vagyunk – meghallja a civilek, a magyar emberek hangját. S azzal, hogy már a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztos is van, azt mutatja: sok a tennivaló, a kormány pedig belátta, hogy tennünk kell a Balatonért

A képviselő abban bízik, mindehhez anyagi forrásokat is biztosítanak majd, hiszen nem elég csak szavak szintjén küzdeni: hozzá kell tenni a központi költségvetési forrásokat is.

Bízom benne, hogy 2021-22-ben is lesz majd erre forrás. A 2022-es kormányváltást követően felül fogjuk vizsgálni ezeket a part menti beruházásokat, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük azt, ami még a Balatonunkból megmaradt

– ígérte, megkérve Hajósyt, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet áprilisban indítottak.