Trump fiókját 2023-ig letiltotta a Facebook

Trump fiókját 2023-ig letiltotta a Facebook

A Facebook 2023 elejéig felfüggesztette Donald Trump előző amerikai elnök fiókját - tájékoztatott a közösségi oldal pénteken.

Az MTI szerint a tiltás lejártát követően szakértők segítségével fogják értékelni, hogy a politikus-üzletember jelenléte a Facebookon szerintük még mindig veszélyt jelent-e a közbiztonságra.

A Facebook, a Twitter és a YouTube letiltotta Trump fiókját, miután az akkori elnök hívei egy gyújtó hatású beszédet követően megostromolták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen az akkor még elnökjelölt, demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump sohasem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy az elnökválasztást elcsalták.

A Facebook további döntésig zárolta Trump fiókját. Ezt követően arra kérte független felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a lépés jogszerűségét. A grémium rámutatott, hogy a Facebook szabályai nem teszik lehetővé a fiókok határozatlan idejű felfüggesztését, és arra kérte a közösségi oldal illetékeseit, hogy vizsgálják felül döntésüket. Ennek eredménye a kétéves eltiltásról szóló határozat.