Az Európai Bizottság tüzetesen megvizsgálja a homofóbnak tartott magyar pedofilellenes törvényt

pedofil
pixabay.com

Az Európai Bizottság tüzetesen meg fogja vizsgálni a magyar törvényhozás által kedden elfogadott pedofilellenes törvényt - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a jogszabállyal kapcsolatos újságírói megkeresésekre válaszolva a testület szerdai sajtótájékoztatójan.

A szóvivő hangsúlyozta: "a bizottság lépéseket csakis saját hatáskörében tud tenni, először meg kell vizsgálnunk, hogy a magyar törvény milyen pontokon ütközik az uniós joggal, mielőtt következtetéseket vonnánk le. Máskülönben tetteink nem volnának hitelesek."

Wigand aláhúzta továbbá, hogy a bizottságnak világos az álláspontja a diszkriminációval kapcsolatban, az EU célja, hogy Európában mindenki úgy éljen, ahogy akar. A testület továbbá elkötelezett a LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) közösségek védelme érdekében. A tagállamoknak a gyermekvédelem érdekében olyan szabályozást kell létrehozniuk, amely egyensúlyban van az olyan alapvető jogokkal, mint az egyenlőség és a szólásszabadság.

A pedofilellenes törvény valóban sok helyen összemossa a pedofíliát a homoszexualitással, de nem tiltja az iskolai felvilágosítást

Ahogy azzal a Habony-Rogán politikai boszorkánykonyhában számoltak, óriási vihart kavart Kocsis Máté pedofilellenes törvényjavaslatának módosítása, jött is a tüntetés, illetve az összefogásban résztvevő ellenzéki pártok is eltérően reagáltak rá (csak a Jobbik szavazza meg a törvényjavaslatot, annak eredeti célja, a pedofil bűncselekmények szigorúbb büntetése miatt).

Wigand arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a magyar jogszabály aktiválhatja- e a jogállamisági kondicionalitási mechanizmust, kijelentette: a feltételrendszer az EU költségvetését és pénzügyi érdekét védi a jogállami kötelezettségszegésekkel szemben, abban az esetben, amikor ezek az uniós források kezelését is érintik.

"A magyar törvény és a jogállamisági mechanizmus alkalmazása között jelen esetben nem látok közvetlen kapcsolatot - tette hozzá.

Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos egy keddi nyilatkozatban kijelentette, hogy Brüsszel kész hasonló intézkedéseket foganatosítani a törvénnyel kapcsolatban, mint amelyeket a magukat "LMBT-mentesnek" nyilvánító lengyel régiókkal szemben alkalmaztak. A bizottság tavaly elutasította a testvérváros-program finanszírozását hat olyan lengyel település számára, amelyek betiltották azonosnemű párok jogaiért folyó kampányokat.

(via MTI)