Orbán: „A szivárványszín Budapesten is magától értetődő módon hozzátartozik az utcaképhez"

Orbán: „A szivárványszín Budapesten is magától értetődő módon hozzátartozik az utcaképhez"

A gyermekek felvilágosítása mindenképp a szülőre tartozik, a pedofília elleni küzdelem viszont az állam feladata - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a dpa német hírügynökségnek.

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő kiemelte, hogy az állam kötelessége biztosítani a gyermekek testi épségének és mentális egészségének különleges védelmét. Magyarország ezzel a hozzáállással az "európai értékkánon és egy nyitott, toleráns Európai Unió közepén foglal helyet" - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) megtiltotta a müncheni Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágítását a német és a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésének idejére, kijelentette: "nem állami döntés, hogy a szivárvány színeiben világít-e a müncheni labdarúgó-stadion vagy egy másik európai stadion".

Hozzátette, hogy

a szivárványszín Budapesten is "magától értetődő módon hozzátartozik az utcaképhez".

Hangsúlyozta, hogy míg a kommunizmus idején Magyarországon üldözték a homoszexuális embereket, "ma az állam nemcsak garantálja, hanem aktívan védelmezi is a homoszexuálisok jogait", hiszen az egyéni szabadság a legfőbb érték.

Kifejtette, hogy "egy ideális, szabad világban" a nők korlátozás nélkül egyenrangúak a férfiakkal, nincs rasszizmus, antiszemitizmus és homofóbia, a pedofíliát üldözik és a törvény legteljesebb szigorával büntetik, a kisebbségek teljes körű védelmét garantálja az állam, a kisebbségvédelmi törvények pedig a legszigorúbbak közé tartoznak a Európában.

"Ahol ez az eszmény még nem valósult meg, ott a férfiaknak aktívan harcolniuk kell a nők egyenlő jogaiért, egy kereszténynek ki kell állnia az antiszemitizmus ellen és meg kell védenie zsidó polgártársait, és egy heteroszexuális férfinak meg kell védenie a homoszexuálisokat a kirekesztéstől, a támadásoktól és a megkülönböztetéstől"

- állította Orbán Viktor.