Jakab Péter: Orbán, mint valami elmeháborodott király döntött Dunaújváros ostromáról

Jakab Péter: Orbán, mint valami elmeháborodott király döntött Dunaújváros ostromáról

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje ingerült hangvételű posztban reagált arra, hogy a kormányzat - a tiltakozások ellenére is - létrehozza a különleges gazdasági övezetet Fejér megyében, hogy anyagilag ellehetetlenítse a jobbikos vezetésű Dunaújvárost. 

"Kell a pénz a Fidesznek, hogy legyen miből krumplit osztani a választások előtt" - kezdte Jakab Péter, hangsúlyozva, hogy nem Mészárostól vesznek el, hanem azoktól az ellenzéki városoktól, amelyek nem a Fideszt akarják képviselni, hanem a lakosságot.

"Ez történik most Dunaújvárosban. A város az ellenzékre szavazott. Többször is. Orbán Viktor pedig büntet. Elvesz. Kifoszt"

- tette hozzá.

"Orbán, mint valami elmeháborodott király, rendeletet hozott, hogy a Dunaújvárosnak milliárdos adót fizető Hankook gumigyár a jövőben a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak fizesse az adót. Az majd szétosztja azok között, akik hódolnak a király előtt. Így működik Orbán feudális Magyarországa. 

Az önjelölt király fenyeget, büntet, kifoszt. Még pár hónapig ezt is fogja tenni. Utána viszont eljön a trónfosztás ideje, amikor is a hatalmat vissza fogjuk adni a népnek, a lopott pénzt pedig azoknak, akik megdolgoztak érte. A kifosztott önkormányzatoknak, a kifosztott magyaroknak" - közölte Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán. 

Dunaújváros ostrom alatt - "Én most Dunaújvárosban és a térségben nem lennék fideszes politikus"

Mi értelme volt kevesebb mint egy évvel az országgyűlési választások előtt belenyúlni a Fejér megyei 4-es számú választókerület működésébe a kormányzat részéről, azaz miért kezdődött meg Dunaújváros ostroma 2021 májusában? Mi szükség volt arra, hogy bármilyen társadalmi, illetve önkormányzati szintű egyeztetés nélkül kijelöljenek a Székesfehérvár-Budapest tengelyen egy különleges gazdasági övezetet, megyei szintre emelve ezzel az iparűzési adóból származó bevételek szétosztását?

Ahogy arról beszámoltunk, a kedd esti Magyar Közlönyben kihirdették azt a kormányrendeletet, mely létrehozza a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezetet. A rendeletben érintett helyrajzi számok olyan ingatlanokon levő beruházásokat érintenek, melyeket Rácalmás, illetve Iváncsa Dunaújváros hathatós (pénzügyi) segítségével valósított meg. Cserébe a két település a mezőföldi nagyvárossal olyan – most is érvényes és hatályos – polgári jogi szerződést kötött, mely szerint

az ebből származó iparűzési adót 50-50 százalékban osztják meg a települések és Dunaújváros között.

A lépés a megállapodás felrúgásával az ellenzéki vezetésű Dunaújvárostól nagyságrendileg évi 1,5 milliárd forint bevételt vesz el.