Az ISZOMM politikusának frissen benyújtott javaslata egy frakcióba kényszerítené az ellenzéki pártokat

Az ISZOMM politikusának frissen benyújtott javaslata egy frakcióba kényszerítené az ellenzéki pártokat

Székely Sándor független országgyűlési képviselő kezdeményezi, hogy a pártok csak a névlegesen megszerzett szavazatok arányában alakíthassanak országgyűlési képviselőcsoportokat, ezért a mai napon erről szóló határozati javaslatot nyújtott be Kövér Lászlóhoz - írja az MTI.

Pártok közös indulása esetén így a frakciójuk is közös lenne, mind a kormánypárti, mint az ellenzéki sorokban.

Pártja, az ISZOMM ugyanis mélyen helyteleníti, hogy olyan pártok, amelyek nem tudnak szert tenni a bejutási küszöböt jelentő 5 %-ra, azok másokra csimpaszkodva úgy tehessenek, mintha kellő társadalmi támogatás állna mögöttük.

A módosítás és indoklása

Székely Sándor javaslata H/17327-es számon már elérhető a Parlament honlapján. Eszerint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat első bekezdésének egyetlen mondatát módosítanák, amennyiben azt elfogadná a Törvényhozás kormánypárti többsége. 

A jelenleg érvényes szövegben ez szerepel:

"A képviselők előző általános választásán közös országos listát állító és mandátumot szerző pártokhoz tartozó képviselők - a 2. § (1) és (3) bekezdésének megfelelően - közös vagy önálló képviselőcsoport alakítására jogosultak."

Szanyi Tibor párttársa erre módosítaná:

"A képviselők előző általános választásán közös országos listát állító és mandátumot szerző pártokhoz tartozó képviselők – a 2. § (1) és (3) bekezdésének megfelelően – közös képviselőcsoport alakítására jogosultak.”

Azaz, kikerül a szövegből a "vagy" szó.

Azt, hogy ne lehessen minden induló pártnak saját frakciója, többek között azzal indokolja,

"hogy a képviselőcsoportok számának megnövelése jelentős többletköltséget is jelent, mert a megnövekedett számú képviselőcsoportoknak több forrásra van szükségük a működéshez. Azzal, hogy a közös listán indulók is csak közös képviselőcsoportot alakíthatnak, nemcsak költségkímélőbb lesz a működés, hanem könnyebben átlátható is, ami az Országgyűlés működési hatékonyságát is növeli (pl. könnyebb a bizottsági helyek elosztása is)."
 

Tovább nehezíthetik az országos listaállítás feltételeit a választáson a kormánypártok

Sebián-Petrovszki László arról tájékoztatta a Telexet, hogy támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a független Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítaná az országos listaállítás feltételeit. A DK képviselője, aki a bizottság tagja, azt mondta a lapnak, hogy a kormánypártok képviselői egyhangúlag a javaslat mellett voksoltak, ami így nyolc igennel és négy ellenzéki nemmel átment.

Mint ismert, majdnem éppen egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben hallatott magáról érdemben Volner János, aki Volner Párt néven pártot alapított, majd aztán ebbéli minőségében nem tétlenkedett sokat és a Fidesznek besegítve 2020 novemberében egy olyan módosító javaslatot nyújtott be a választási törvényhez, amely tovább szigorította az országos listaállítás feltételeit. A kormánypártok képviselői egyhangúlag a javaslat mellett voksoltak, ami így nyolc igennel és négy ellenzéki nemmel átment. Ennek értelmében a választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.