Jövőre is elvesztik az önkormányzatok az iparűzési adó felét

Jövőre is elvesztik az önkormányzatok az iparűzési adó felét

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) szerda délutáni ülése előtt Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese úgy fogalmazott,

nem tárgyalásra, hanem ítélethirdetésre hívta össze a Belügyminisztérium az önkormányzati szövetségek vezetőit

írja a Népszava. Az ülésen egyértelművé vált, hogy a kormány 2022-ben is el kívánja engedni a közepes és kisvállalkozások iparűzési adójának (hipa) felét, így teremtve fedezetet a minimálbérek megemelésére. A kormány képviselői szerint a lépés indoka a gazdaságfejlesztés szükségessége, valamint az, hogy épp az idén már javuló vállalati teljesítmények hatására nominálisan alig csökkent az önkormányzatokhoz ezen a címen befolyt összeg a 2019-es bevételekhez képest. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője azonban kétkedve fogadták ezt. Előbbi hozzátette,

a kormány nem veszi figyelembe a települési kiadások drasztikus emelkedését,

utóbbi szerint pedig az iparűzési adó bevételeinek leszorításával még annak a 250 településnek is megszűnik a mozgástere, ahol egyáltalán van ilyen forrás.

Gémesi úgy véli, az önkormányzatok működését nehezítik a magas infláció mellett az elszabadult építőanyag-, és üzemanyagárak növekedése, az energia drágulása és súlyos terhet jelent majd számukra a minimálbér emelése miatt várható további béremelési kényszer. Kiemelte, az állam után az önkormányzati szektor a második legnagyobb munkáltató.

Schmidt úgy tudja, a kompenzáció az ideihez hasonló módszerrel történik majd, vagyis a 25 ezer fő alatti települések automatikusan megkapják a kieső pénzt, míg az ennél nagyobb városok esetében egyéni megállapodások szükségesek.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a lépés elfogadhatatlan, az a fővárosban 40 milliárd forintos kiesést jelent, ennek fele a kerületeket, másik fele a fővárosi költségvetést érinti. Szerinte ezzel elvész a fedezete a fővárosi tulajdonban levő cégekkel kötött bérmegállapodásnak.