Jövőre is elvesztik az önkormányzatok az iparűzési adó felét

falu, vidék, szegénység
Béli Balázs/Alfahír

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) szerda délutáni ülése előtt Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese úgy fogalmazott,

nem tárgyalásra, hanem ítélethirdetésre hívta össze a Belügyminisztérium az önkormányzati szövetségek vezetőit

írja a Népszava. Az ülésen egyértelművé vált, hogy a kormány 2022-ben is el kívánja engedni a közepes és kisvállalkozások iparűzési adójának (hipa) felét, így teremtve fedezetet a minimálbérek megemelésére. A kormány képviselői szerint a lépés indoka a gazdaságfejlesztés szükségessége, valamint az, hogy épp az idén már javuló vállalati teljesítmények hatására nominálisan alig csökkent az önkormányzatokhoz ezen a címen befolyt összeg a 2019-es bevételekhez képest. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke (MÖSZ) és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője azonban kétkedve fogadták ezt. Előbbi hozzátette,

a kormány nem veszi figyelembe a települési kiadások drasztikus emelkedését,

utóbbi szerint pedig az iparűzési adó bevételeinek leszorításával még annak a 250 településnek is megszűnik a mozgástere, ahol egyáltalán van ilyen forrás.

Gémesi úgy véli, az önkormányzatok működését nehezítik a magas infláció mellett az elszabadult építőanyag-, és üzemanyagárak növekedése, az energia drágulása és súlyos terhet jelent majd számukra a minimálbér emelése miatt várható további béremelési kényszer. Kiemelte, az állam után az önkormányzati szektor a második legnagyobb munkáltató.

Schmidt úgy tudja, a kompenzáció az ideihez hasonló módszerrel történik majd, vagyis a 25 ezer fő alatti települések automatikusan megkapják a kieső pénzt, míg az ennél nagyobb városok esetében egyéni megállapodások szükségesek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a lépés elfogadhatatlan, az a fővárosban 40 milliárd forintos kiesést jelent, ennek fele a kerületeket, másik fele a fővárosi költségvetést érinti. Szerinte ezzel elvész a fedezete a fővárosi tulajdonban levő cégekkel kötött bérmegállapodásnak.