Kockázat: a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke aggályosnak tartja Kövér László beszédét

Stummer János
Béli Balázs / Alfahír

"Derüljön ki, hogy a magyar titkosszolgálatoknak milyen érintettsége van az országgyűlési választásokkal kapcsolatban! Ez lesz a fő csapásirány"

- fogalmazott lapunk érdeklődésére Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. Ahogy arról beszámoltunk, a testület a jövő héten Pintér Sándor belügy-, és Szijjártó Péter külügyminisztert is meghallgatja majd. Az éves beszámolók egyik sarokpontja Kövér László hétvégén nyilvánosságra került beszéde jelenti majd - emlékezetes, a Házelnök meglehetősen furcsán értelmezte a nemzetbiztonsági kockázat fogalmát.

Ugyanakkor a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke rendkívül aggályosnak tartja, hogy Magyarország harmadik közjogi méltósága, a házelnök egy ilyen beszédet tarthatott a titkosszolgálatok vezetői előtt. Stummer János szerint a beszéd önmagában is felvet kérdéseket, de különösen aggasztóvá akkor válik, ha mellé tesszük Szijjártó Péter minapi nyilatkozatát. A külügyminiszter ugyanis a Financial Timesnak konkrétan arról beszélt, hogy a magyar hatóságok felkészültek arra, hogy az Egyesült Államok beavatkozik a magyar választásokba.

"Nem a Holdon élük, hanem Közép-Európában. Biztosak vagyunk benne, hogy lesznek próbálkozások az Egyesült Államok részéről. Biztosítom a magyar embereket, hogy minden illetékes szerv végzi a munkáját, hogy elhárítsuk a külső beavatkozásokat a választásokba"

- magyarázta a lapnak az Orbán-kormány külügyminisztere.

Az Alfahírnek Stummer János elismerte, bizottsági elnökként ezek után felmerült benne, hogy a magyar elhárítás, vagy épp a hírszerzés az országgyűlési választásokkal kapcsolatban milyen konkrét műveleteket hajtott végre. Ugyanis erről még tájékoztatást nem kapott a szolgálatok vezetőitől, pedig Kövér László kijelentése miatt ez a kérdés különösen érdekessé vált.

A körülményeket nem különösképpen ismerve, azt azért tudjuk, hogy egy nem sajtónyilvános eseményen beszélt Kövér László.

Így nyilván kérdéseket vet föl az is, hogy a titkosszolgálati vezetők előtt egy nem sajtónyilvános rendezvényen elhangzott beszéd hogyan kerülhetett a nyilvánosság elé

- válaszolta a politikus azon felvetésünkre, hogy nemcsak a Direkt36-on, hanem Bayer Zsolt kormánypropagandista blogján is megjelent az inkriminált szöveg.