Úgy kell idén tárgyalnia az összefogásnak, hogy nem tudják, a Fidesz hány frakciót engedélyez nekik

Úgy kell idén tárgyalnia az összefogásnak, hogy nem tudják, a Fidesz hány frakciót engedélyez nekik

Az Országgyűlés honlapján elérhető ülésterv szerint idén már nem kerül a plenáris ülés elé a papíron független Székely Sándor (ISZOMM) azon javaslata, amely egy parlamenti frakcióba kényszerítené a közös listán induló pártokat. Így viszont az összefogás pártjai jó esetben valamikor a jövőre, a téli szünet után tudhatják meg, hogy a Fidesz milyen feltételeket szab az új Országgyűlésnek. 

Kormánypárti támogatással kényszerítenék közös frakcióba az összefogás pártjait '22 után

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága ma tárgyalta a papíron független országgyűlési képviselő, Székely Sándor (amúgy a Szanyi Tibor-féle ISZOMM tagja) azon módosítóját, amely megakadályozná, hogy az összefogás pártjai külön-külön frakciót alakíthassanak a 2022 utáni Parlamentben (egyébként így járna a Fidesz-KDNP pártszövetség is). Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon mit kezd a testület kormánypárti többsége a tervezettel.

Ahogy arról korábban megállapodtak, az ellenzéki összefogás igyekszik minden résztvevő pártnak önálló frakciót biztosítani, egyelőre az a kérdés, hogy Márki-Zay Péter köré sikerül-e felépíteni valamit. Így módosító-javaslat okozta bizonytalanság nagyban nehezítheti az ellenzéki felkészülést . 

Amúgy legközelebb december 6-án, hétfőn lesz parlamenti ülés - az ellenzék idén ezen a napon kérdezheti utoljára Orbán Viktort. Majd még lesz három ülésnap: 13-án, 14-én és 15-én. Aztán mindenki várhatja a karácsonyt.