Újabb botrány - Magyar vízummal kapták el Lukasenka emberét Csehországban

Újabb botrány - Magyar vízummal kapták el Lukasenka emberét Csehországban

Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője és Alekszandr Lukasenka bizalmi embere magyar vízummal jutott be a schengeni zónába, állítják cseh források.

A Szabad Európa szerint a három balti ország tiltólistáján is szereplő férfit Csehországban elfogták és kiutasították. A prágai magyar nagykövetségen nem cáfolták, hogy a férfi magyar vízumot kapott. Cseh források ezt megerősítették, akik közül az egyik azt is elmondta, hogy 

Bazanovék három hónapos vízumot kaptak a magyar államtól.

Vladimir Bazanov Alekszandr Lukasenka belarusz politikus szövetségese, többek között a Belarusz Labdarúgó-szövetség (BLSZ) elnöke 2019 óta. A férfit huszonöt társával együtt Észtország, Lettország és Litvánia kitiltotta a területéről

a helyi választási csalásokban és azt követő brutális elnyomásban játszott szerepük miatt.

Bazanovot és feleségét november 30-án azzal a gyanúval állították elő Csehország sziléziai területén, hogy nincs semmilyen cseh tartózkodási engedélyük, és a helyi járványügyi szabályokat is megszegték. A lap szerint kihallgatásuk és rendőrségi tartózkodásuk jó néhány órán át tartott, és azzal az eredménnyel zárult, hogy azonnali hatállyal kiutasították őket Csehországból.

A cseh külügyminiszter megerősítette egy helyi lapnak, hogy kiutasították Bazanovot, aki Lukasenka régi szövetségese. Kulhánek szerint tiszta sor, hogy a férfinak semmi keresnivalója Csehországban vagy bárhol a schengeni övezetben.

„Nem is kellett volna, hogy itt legyen, hiszen a szövetségeseink szankciós listáján szerepel” 

– tette hozzá.