Családbarát kormánydöntés: emelkedhetnek bizonyos bölcsődei és óvodai díjak

Családbarát kormánydöntés: emelkedhetnek bizonyos bölcsődei és óvodai díjak

Egy sor olyan, kedd késő este közzétett kormányrendeletről adott hírt szerdán a HVG, amelyekkel a kormányzat törvényeket módosít ideiglenesen, élve a veszélyhelyzeti felhatalmazással, amely szerint alacsonyabb rangú jogszabállyal bele lehet nyúlni a törvényekbe.

A kisgyermekes családokat érinti jelesül az az újonnan életbe lépő jogszabály, miszerint

a jelenleginél magasabb bölcsődei díjakat és óvodai gyermekétkeztetési térítési díjakat szabad szedni, ha az adott intézményt 2020. december 17. után vették nyilvántartásba.

Így ezeknél az idén indult új bölcsődéknél, óvodáknál eltérnek a nemrég elfogadott törvénytől, amely megtiltott az önkormányzatoknak a 2020 végihez képest minden díjemelést és új díj bevezetését - hívja fel a figyelmet a lap.

Emellett napvilágot látott az rendelet is, amely alapján "a központi költségvetési szervek, az államháztartás központi alrendszerébe sorolt köztestületek és a köztestület által irányított köztestületi költségvetési szervek" nem élvezhetik a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (az egykori társadalombiztosítási járulék) nemrég büszkén hirdetett csökkentését 15,5%-ról 13%-ra, ugyanis az ebből származó összes megtakarításukat kötelesek március 10-éig befizetni az Államkincstárnak. Ez eltér a költségvetési törvénytől, amely összegszerűen megszabta a befizetési kötelezettségeket - jegyzik meg a cikkben.

Utóbbi rendelet értelmében tehát elveszik tőlük az adócsökkentésből származó megtakarításukat.

Igaz, ezen intézmények esetében azért "a hálózati engedélyes villamosenergia-vásárlási szerződés hiánya miatt a hálózathasználatot közcélú hálózaton történő beavatkozással nem szüntetheti meg".

Február 1-től pedig központi költségvetési szerv és közfeladatot ellátó intézménye "nem jogosult az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron az egyetemes szolgáltatóval villamosenergia-vásárlási szerződést kötni, valamint a végső menedékes jogintézmény keretében biztosított ellátásra".