Völner Pál kétszer is átesett nemzetbiztonsági ellenőrzésen az elmúlt években

Völner Pál
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (j) az Országház Gobelin-termében 2018. május 22-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

2015 és 2021 között kétszer is átvilágították a korrupciógyanúba keveredett Völner Pált az Igazságügyi Minisztérium lemondott miniszter-helyettesét és parlamenti államtitkárát, de úgy tűnik mégsem találtak semmit, ami miatt büntető eljárás megindítását kezdeményezték volna

- írja közösségi oldalán közzétett posztjában Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő, miután közérdekű adatigénylésére választ kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól.

Kassai posztjában ismerteti a törvényt, amely szerint, ha egy nemzetbiztonsági ellenőrzés során kockázati tényező merül fel az átvilágított személlyel kapcsolatban, akkor az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója tájékoztatja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, vagyis Pintér Sándor belügyminisztert. 

Ha volt ilyen tájékoztatás, akkor azt Pintér Sándornak meg kellett kapnia

- írja az önkormányzati képviselő.

Így dolgoztak a végrehajtók Völner Pál választókörzetében

Egy 2018 szeptemberi esetet elevenített fel közösségi oldalán Nunkovics Tibor, az ellenzék közös jelöltje Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében, amelyből világosan látszik, hogy hogyan is működött a végrehajtás a fideszes Völner Pál választókerületében. Nem követett el bűncselekményt, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál - olvasható a kormánypárti politikus 24.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Kassai szerint ez bebizonyítható is lehet, mivel a Nemzetbiztonsági Bizottság, ha valamely nemzetbiztonsági szolgálat jogszabályellenes működését észleli, ténymegállapító vizsgálatot folytathat le, amely során betekinthet a nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő, egy adott ügyre vonatkozó irataiba is.

Kassai posztját azzal zárja, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal hibázott, hiszen ők nem tettek feljelentést kétszeri nemzetbiztonsági ellenőrzés után sem, noha a törvény kimondja, hogy nemzetbiztonsági kockázat áll fenn, ha az ellenőrzött személy nem alkalmas jogviszonyának illetéktelen befolyástól mentes ellátására.

"Gazdámnak" nevezett egy titokzatos személyt a Völner-botrány kulcsfigurája a lehallgatási anyagok szerint

A Nemzeti Védelmi Szolgálat által készített lehallgatási anyagokban Schadl György, a Magyar Végrehajtói Kamara elnöke többször is "gazdájának" nevezett egy olyan titokzatos személyt, akivel külföldön találkozgatott - erről a HVG számolt be. Hamarosan feloldhatják annak a büntetőeljárásnak a dokumentumait, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál is érintett, méghozzá gyanúsítottként - tudta meg a hvg.hu.

Ahogy arról az Alfahíren is beszámoltunk, Völner Pál lemondott államtitkári pozíciójáról, miután az ügyészség kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés elfogadása miatt. Az Országgyűlés később meg is szavazta a mentelmi jog felfüggesztését. Az ügyészség szerint Völner több mint 80 millió forint kenőpénzt vett át a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől, Schadl Györgytől.