Elutasították a Greenpeace Fertő tavi közbeszerzést megtámadó beadványát

Elutasították a Greenpeace Fertő tavi közbeszerzést megtámadó beadványát

Elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság a Greenpeace Magyarország beadványát, amelyben a Fertő tavon tervezett állami megaberuházásra tavaly karácsonykor ismételten kiírt közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását kérték - írja a hvg.hu.

A döntést azzal indokolták, hogy a szervezet nem tett eleget időben a hiánypótlási felszólításnak. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Greencpeace-nek 25 millió forintot kellett volna befizetnie, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság egyáltalán foglalkozzon a fertői közbeszerzést megtámadó beadványával. A végzés szerint erre 5 napjuk lett volna, aminek határideje hétfőn járt le.

Akkor a döntőbizottság lapunknak eljuttatott közleményében azzal védekezett, hogy nekik nincs arra jogosultságuk, hogy ellenőrizzék, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. A Greenpeace azért kérte a közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását, mert szerintük az még a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg. Az ezekben szereplő adatok véleményük szerint jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel.

Döntőbizottság végzéséből az is kiderült, hogy a fertői közbeszerzési eljárás második ütemének becsült értéke 35 781 669 000, tehát majdnem 35,8 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert 9,38 milliárd forint értékű munkákkal együtt már meghaladja a 45 milliárd forintot a projekt.