Az ellenzék politikusa Káslerhez fordult, hogy megtudja, milyen alapon nevezik törvénytelennek a tanársztrájkot

Az ellenzék politikusa Káslerhez fordult, hogy megtudja, milyen alapon nevezik törvénytelennek a tanársztrájkot

Ander Balázs, az Egységben Magyarországért Somogy megyei jelöltje írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez azzal kapcsolatban, hogy

miért tartotta fontosnak az EMMI az MTI-hez eljuttatott közlemény formájában kijelenteni, hogy törvénytelen a pedagógusok sztrájkja, mikor nagyon jól tudja (?) Miniszter Úr is, hogy ebben a kérdésben nem a kormányzati vízfej, hanem a reményeink szerint független magyar bíróság illetékes dönteni?

Az ügy előzménye, hogy a minisztréium múlt hét szombaton küldött közleményt a Magyar Távirati Irodának a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kétórás munkabeszüntetésével kapcsolatban. A nyolc soros tájékoztatóban azt írták, hogy "a bíróság első fokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk". Indoklásukban kifejtették, hogy a Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla. Szerintük ez a helyzet azonban nem állt fenn a hétfői napon.

A jobbikos politikus ellentmondásosnak tartja az EMMI kijelentését, mivel szerinte a bírósági végzés alapján jogszerű volt a sztrájk.

Egy jó pedagógus valóban nem pusztán tanár, hanem példakép is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért. Egy jó miniszter, illetve az általa irányított minisztérium pedig – különösen ha a vezetője és államtitkára a kereszténységével hivalkodik, mások hitét pedig rendre megkérdőjelezi – nem árkot ás, nem indulatokat szít, de különösen nem megfélemlít, hanem hidat épít, megbékélésre és kompromisszumra törekszik

- emlékeztette Káslert Ander Balázs a benyújtott kérdésével.

A kormányzat azóta is a tanársztrájk törvénytelenségét mantrázza, ezt legutóbb a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancellármininszter erősítette tovább, aki annyit még hozzátett, hogy a szakszervezeti vezetők megtévesztették a tanárokat.

Ahoy arról beszámoltunk hétfőn reggel több iskolában is elmaradtak az első órák azok után, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kétórás munkabeszüntetéssel sztrájkolt. Erre azt követően került sor, hogy több hónapnyi egyeztetést követően semi sikerült megegyezniük a kormánnyal a valódi béremelés, a munkaterhek csökkentése és a kötelező oltás visszavonásának témája kapcsán.

A kormány hárítás gyanánt a baloldalra kezdett mutogatni, mondván: "a választás közeledtével már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat, amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket".

A tankerületek elkezdték összeírni, hogy kik szervezték a hétfői tanársztrájkot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet az RTL Híradónak beszámol arról, hogy a pedagógusok március 16-tól határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek. Ezzel kapcsolatban szeretnének minél hamarabb tárgyalóasztalhoz ülni a kormánnyal, hogy egyeztessenek a még elégséges szolgáltatásokról.

A sztrájkot követően Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke lapunknak elmondta, ha nem tudnak a kormánnyal megállapodni a következő hetekben, akkor március 16-án egész napos munkabeszüntetést tartanak, amely akár több napon keresztül is elhúzódhat.