Már Lavrov és Zelenszkij is elképzelhetőnek tartja a megegyezést

Már Lavrov és Zelenszkij is elképzelhetőnek tartja a megegyezést

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország és Ukrajna "közel áll a megállapodáshoz" a béketárgyalásokban, és hasonló véleményt fogalmazott meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki már szintén lehetséges kompromisszumot lát az orosz-ukrán háború vonatkozásában.

Lavrov szerdán az orosz RBK tévécsatornának nyilatkozva elmondta, a tárgyalások nem folynak könnyen Oroszország és Ukrajna között, 

"de ennek ellenére van némi remény a kompromisszum elérésére"

– fogalmazott az orosz külügyminiszter, aki szerint Oroszország a jövőben is kész lesz a kapcsolattartásra az ukrán féllel, de látnia kell, hogy ez milyen "hozzáadott értéket" képvisel. 

A tárcavezető sürgette, hogy az orosz és ukrán tárgyaló félnek adják meg a lehetőséget arra, hogy nyugodt légkörben, a "hisztéria fokozása nélkül" dolgozzanak. Szerinte vannak olyan konkrét megfogalmazások, amelyekben a felek közel állnak a megegyezéshez, és kifejezte reményét, hogy sikerül megállapodni Ukrajna semleges státusáról.

Kifejezte Moszkva készségét a megegyezésre arról, hogy milyen fegyverek lehetnek Ukrajna területén. Leszögezte, hogy ezek nem jelenthetnek veszélyt Oroszország biztonságára. Lavrov szerint ezt a kérdést az ukrán NATO-tagságtól függetlenül kell kezelni, mert az Egyesült Államok vagy mások kétoldalú alapon akkor is szállíthatnak csapásmérő eszközöket Kijevnek, ha az ország nem lép be a katonai tömbbe.

Lavrov szerint azért nem lehetett békés úton megoldani az ukrajnai helyzetet, mert erre a Nyugat nem volt hajlandó. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a NATO reagálása Volodimir Zelenszkij beavatkozási felhívásaira "lehűtötte" az ukrán elnök "felhevültségét". Közölte, hogy Svájc is közvetítést ajánlott fel Oroszország és Ukrajna között.

Zelenszkij: egyértelmű, hogy nem lesz Ukrajna a NATO tagja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy Ukrajna a NATO "nyitott ajtók" politikája ellenére sem lesz az észak-atlanti szövetség tagja - írja az MTI...

A Guardian beszámolója szerint Zelenszkij szerdai videóbejelentkezésében szintén arról beszélt, hogy úgy véli, van lehetőség a kompromisszumra. Szerinte még annak ellenére is, hogy Moszkva felerősítette Kijev bombázását, és a Mariupol kikötővárossal kapcsolatos félelmek elmélyültek.

"A találkozók folytatódnak, és úgy tudom, a tárgyalások során megfogalmazott álláspontok már reálisabban hangzanak. De még időre van szükség ahhoz, hogy a döntések Ukrajna érdekeit szolgálják"

– mondta Zelenszkij, aki szerint szükség van még erőfeszítésekre, türelemre. 

"Minden háború megegyezéssel ér véget"

– fűzte hozzá az ukrán elnök.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó, az ukrán delegáció vezetője úgy látja, "alapvető ellentétek" vannak a két fél között, de hozzátette, hogy "bizonyára van lehetőség a kompromisszumra". Ihor Zsovkva, az ukrán delegáció másik tagja szerint a tárgyalások "konstruktívabbá" váltak, és Oroszország enyhítette álláspontját azzal kapcsolatosan, hogy többé nem hangoztatta Ukrajna megadására vonatkozó követeléseit.

Ugyanakkor Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó, az ukrán féllel tárgyaló orosz delegáció vezetője a Rosszija 24 hírtelevízióban arról beszélt, hogy Oroszország céljai nem változtak meg sem a Moszkva által "különleges hadműveletként" emlegetett ukrajnai háborúban, sem a tárgyalóasztalnál. Megyinszkij szerint Moszkva célja "nemzedékekre szóló megállapodás" megkötése, amelynek alapját a mostani tárgyalások fektetik le.