A kormánypárti szavazók negyede szerint Ukrajna a hibás a háborúért

A kormánypárti szavazók negyede szerint Ukrajna a hibás a háborúért

A magyar lakosság 64 százaléka tartja agressziónak az oroszok Ukrajna elleni támadását, nagy a zavar a háború megítélésével kapcsolatban a kormánypárti szavazótáborban – derül ki a Publicus Intézet új, a Népszava megbízásából készült felméréséből.

A március 7-11. között elvégzett közvélemény-kutatás alapján csak a fideszesek 44 százaléka tartja egyértelmű agressziónak Ukrajna lerohanását, míg közel negyedük (24 százalékuk) szerint Ukrajna a hibás a háborúról. A kormánypárti tábor szavazóinak harmada pedig nem mondott véleményt a történtekről.

Az ellenzéki tábor álláspontja ennél sokkal egyoldalúbb, a felmérés alapján 91 százalékuk szerint orosz agresszió a velünk szomszédos ország lerohanása.

A bizonytalanok többsége (59 százaléka) látja gondolja agressziónak Oroszország katonai lépését és csak 13 százalékuk gondolja védekezésnek azt.

A háború végkimenetelével kapcsolatban is megjelenik az ellentét a két nagy politikai tábor között. A Fidesz-szavazók 42 százaléka számít arra, hogy Oroszország gyorsan befolyása alá vonja Ukrajnát, míg az ellenzékiek csupán 16 százaléka látja reálisnak ezt a forgatókönyvet. A gyors befejezéssel szemben hosszú és véres háborút tart valószínűbbnek az ellenzéki szavazók majdnem fele, a kormánypártiaknak azonban csak a 22 százaléka. Az ukrán győzelemben kevesen bíznak, de az ellenzékiek körében vannak többen, akik azt gondolják, hogy Ukrajna képes meghátrálásra kényszeríteni Oroszországot.

A megkérdezettek mindössze 4 százaléka gondolja azt mindkét táborból, hogy a NATO beavatkozik a harcokba, de ettől függetlenül a magyar közvélemény bízik a katonai szövetségben és a megkérdezettek több mint 80 százaléka szerint a NATO-tagságunk biztonságot jelent.

A kormánypárti szavazók harmada túlzónak találja az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, amíg az ellenzékiek ennél is nagyobb arányban támogatnák a még keményebb fellépést. Az igazán nagy különbségek azonban ott figyelhető meg, amikor Orbán Viktor és kormánya oroszokhoz fűződő viszonya került terítékre.

A kormánypárti szavazók 81 százaléka szerint nincs szükség arra, hogy a miniszterelnök a jelenleginél jobban elítélje az orosz támadást, ezzel szemben az ellenzékiek 90 százaléka várná el Orbántól az erősebb bírálatot.

Ennek eredményeképpen az ellenzéki választók majdnem felének romlott a véleménye a kormányról, szemben a Fidesz tábor ötödével, amelynek éppen, hogy javult.

A válaszadók 14 százaléka tartja csak elképzelhetőnek, hogy átterjedhet a háború Magyarország területére, de ennél is kevesebben, a válaszadók tizede lát reális esélyt arra, hogy az orosz-ukrán háborúban atomfegyvert is bevetnek.