Vitakultúra? Rétvári Bence inkább a rétespultba állt be, mint hogy érdemben válaszoljon

Vitakultúra? Rétvári Bence inkább a rétespultba állt be, mint hogy érdemben válaszoljon

Menekülőre fogta Rétvári Bence államtitkár, amikor a választási vitákat szervező Tabumentes Ország Egyesület (TMO) riportere, Juhász Bence arról próbálta kérdezgetni a kormánypárti jelöltet, kiáll-e vitázni jelölttársaival, akik szintén az április 3-i országgyűlési választáson mérettetik meg magukat.

Az ominózus eset egy szerdai esti kampányeseményen történt Vácon, amelyről a TMO közösségi oldalán egy videót is közzétettek, és a helyi vaceskornyeke.hu is beszámolt. Ez alapján a Fidesz politikusa eleinte a készséges válaszadás szándékát mutatta, ám amint kellemetlenné kezdett válni a rövid beszélgetés, hirtelen fontosabb dolga akadt.

Juhász azzal szembesítette Rétvárit, hogy már február 17-e óta nem válaszol a TMO meghívójára. Az egyesület elnöke megkérdezte Rétvárit, részt venne-e egy kulturált beszélgetésen a többi jelölttel. Az Emmi parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese azonban országos ügyeire hivatkozva próbált volna hárítani, és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter helyszínre érkezésére hivatkozva odébbállni, de Juhász hajthatatlan volt, és Rétvárinak szegezte a kérdést:

"Önöknek fő üzenete a béke. Hogyan tudnánk békében élni, ha nem is hajlandó szóba állni a versenytársaival?"

A fideszes politikus erre úgy reagált, hogy a Parlamentben áll rendelkezésre viták terén, szavai szerint "szóba állok mindenkivel folyamatosan". 

Ekkor már Rétvári sietni kezdett az éppen megérkező miniszter végett, majd közbeléptek a helyi kormánypárti kollégái, köztük Szádoczki Imre váci Fidesz-elnök is. Két helyi politikus, Szabó Csaba váci Fidelitas-elnök és Bajor Gergő, a KDNP frakciótitkára több percen keresztül korlátozták a szabad mozgásában és fenyegetőztek, "szigorúan a béke nevében" – idézte fel utólag Juhász.

Később a fizikai ellenállás miatt Juhász már nem fért közelebb a fideszes jelölthöz, így harsányan odakiáltva kezdte el őt kérdőre vonni, mire a rétespult mögé bújt Rétvári továbbra is kitérő válaszokat adott. A rétesosztásban Földi-Kovács Andrea is részt vállalt, aki eközben megkínálta egy rétessel a TMO vezetőjét. Majd Juhász megemlítette, milyen szép szimbólum lenne egy kulturált és nyilvános Orbán–Márki-Zay beszélgetés. Végül a Juhász által megfogalmazott vitaigény láthatóan süket fülekre talált, mivel néhányan csakhamar felszólították a távozásra.

A TMO Facebook-oldalán még szerda este megjelent bejegyzésben többek közt leszögezték:

"A kormánypártok, helyesen, a béke mellett kampányolnak, csak azt felejtik el, hogy a békés együttélés a párbeszéddel kezdődik, ők pedig nem hajlandóak szóba állni a jelölttársaikkal."