Háború: Finnország felmondta az atomerőmű-építésről szóló szerződést a Roszatommal

Háború: Finnország felmondta az atomerőmű-építésről szóló szerződést a Roszatommal

A finn gazdasági miniszter több alkalommal is azt mondta: a jelenlegi helyzetben már biztos, hogy a kormány nem adja meg az engedélyt.

A Fennovoima finn-orosz konzorciumban részt vevő finn tulajdonosok felmondták hétfőn az atomerőmű-építésről szóló szerződést a Roszatom orosz állami atomenergetikai céggel - jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség.

A Hanhikivi atomerőművet az azonos nevű félszigeten építette volna meg a Roszatom a Fennovoima megrendelésére. amelyben a finn részvényesek - köztük az Outokompu, a Fortum és az SSAB - kétharmad részt birtokolnak, a Rosatom Energy International finnországi leányvállalata pedig, a RAOS Voima Oy 34 százalékot.

Az atomerőmű terve bizonytalanná vált, amikor az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i kezdetekor a finn kormány a terv felülvizsgálatára kényszerült. A kormány az építési engedélyt eredetileg az idei év végén adta volna meg - írta a hírügynökség.

Mika Lintila finn gazdasági miniszter több alkalommal is azt mondta nyilvánosan: a jelenlegi helyzetben már biztos, hogy a kormány nem adja meg az engedélyt. Ettől függetlenül a Roszatom finnországi leányvállalata mindvégig ragaszkodott a terv folytatásához.

"A Fennovoima döntése egyértelmű, és el kell fogadni a tulajdonosok döntését. Gyakorlatilag lehetetlen folytatni a tervet" - írta a miniszter hétfőn a Twitteren a Fennovoima bejelentésére reagálva.

A konzorcium azzal indokolta a szerződés felmondását, hogy a tervek elkészítésében jelentős csúszások voltak, szerinte a RAOS képtelen volt teljesíteni a feladatot.

"Az utóbbi években a kivitelező folyamatosan sokat késett, sőt, a késés egyre nagyobb lett. Az ukrajnai háború pedig csak növelte a kockázatokat, a RAOS nem tudta kivédeni ezeket" - olvasható a Fennovoima közleményében, amely szerint egyúttal az együttműködés is azonnal megszakad a RAOS Projecttel.