A kormány szerint szerencse, hogy magas az inflációs környezet, mert így bérnövekedés várható

A kormány szerint szerencse, hogy magas az inflációs környezet, mert így bérnövekedés várható

Sok mindent lehet mondani az Orbán-kormányra, de azt nem, hogy ne lenne a végletekig optimista. Legalábbis ez derül ki a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programból.

A kormány intézkedései mellett a magas foglalkoztatás és a kétszámjegyű átlagos béremelkedés is biztosítja a reáljövedelmek és ezáltal a fogyasztás növekedését – a megemelkedett infláció ellenére is. Mindezek következtében a fogyasztás dinamikus bővülése továbbra is érdemben járul hozzá a magyar gazdaság teljesítményének emelkedéséhez

- idézi a 444 a programot. De ezzel még nem ért véget a Fidesz derűlátása, szerintük ugyanis "2022-ben ismét kétszámjegyű bérnövekedés valósulhat meg, melyet az év eleji kedvező konjunktúra, a bérminimumok emelésének
tovagyűrűződő hatása, a feszes munkaerőpiaci és a magasabb inflációs környezet, illetve a közszféra bérfejlesztései is ösztönöznek. Összességében 2022-ben is az infláció mértékénél magasabb átlagbéremelkedés valószínűsíthető, így idén is, valamint a következő években is folytatódhat a keresetek reálértékének emelkedése".

Magyarra fordítva a kormány szerint szerencse, hogy az inflációs környezet magasabb, hiszen az ösztönzi a bérnövekedést. A dokumentum szerint 4,3 százalékos gazdasági növekedést, a bruttó hazai termék 4,9 százalékára csökkenő költségvetési hiányt és 76,1 százalékára javuló államadósságot vár a pénzügyi kormányzat 2022-re.