Szijjártó Péter tárcájához kerülhet a paksi bővítés és a nemzetközi energetikai ügyek

szijjártó
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Több energetikával kapcsolatos feladatkör is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez kerülhet az új kormányban – írja a 24.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva.

Noha még sok minden nem tiszta az új kabineten belüli munkamegosztást illetően, három feladatkör azonban nagy valószínűséggel Szijjártó felügyelete alá kerül majd, ezek egyike a paksi bővítés ügye.

Úgy tudják,

az atomreaktor bővítésének kormányzati koordinálását végül Szijjártó Péter külügyérre bízta a miniszterelnök.

A lap informátorai szerint

ugyancsak a külügyi tárcához kerülhet az energetikai ügyek nemzetközi szintű képviselete is.

Ebbe a nemzetközi beszerzésektől kezdve egészen az Európai Unió Energiaügyi Tanácsával való együttműködés is beletartozik, így minden bizonnyal az uniós szankciókkal kapcsolatos tárgyalások és feladatok egy része is Szijjártóhoz kerül majd.

Úgy tudják, szintén a külügyhöz kerül a Hungary Helps program is.

A 24.hu megkereste a Miniszterelnökség sajtóirodáját és rákérdezett arra, meg tudják-e erősíteni ezeket a híreket, de egyelőre nem válaszoltak.

A lap megjegyzi, egy benyújtott törvényjavaslat szerint a polgári hírszerzés mellett ugyanakkor az Eximbank kikerül Szijjártó Péter felügyelete alól.

A Jobbik szerint egyébként Orbán Viktor nem az ország legégetőbb problémáihoz, hanem saját gazdasági holdudvara érdekeinek megfelelő, szinte személyre szabott minisztériumi struktúrát hozott létre. A magyar néppárt álláspontja szerint minimum 5 alapminisztérium hiányzik az ötödik Orbán-kormányból.

Jobbik: minimum 5 alapminisztérium hiányzik az ötödik Orbán-kormányból

Orbán Viktor nem az ország legégetőbb problémáihoz, hanem saját gazdasági holdudvara érdekeinek megfelelő - szinte személyre szabott - minisztériumi struktúrát hozott létre - közölte a Jobbik. A jobboldali ellenzéki párt szerint ennek kimagasló példája, hogy a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezeti, aki egyszerre lesz honvédelmi miniszter és a honvédség egyik legnagyobb beszállítója.

Mint megírtuk, a rövidesen felálló, ötödik Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Kabinetirodát továbbra is vezető Rogán Antalhoz kerülnek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok. Ez a terület korábban Pintér Sándor belügyminiszter hatáskörébe tartozott. Ez egyfajta változást jelenthet az erőviszonyokban.

Rogán felügyelete alá kerültek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok

A választás eredményeivel összhangban az új kormány legfontosabb feladata, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát. Ezt a törekvést tükrözi az új kabinet szerkezete és a minisztériumok közötti munkamegosztás is - írta pénteki sajtóközleményében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.