Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök, Peking megfenyegette Tajvant

Nancy Pelosi, amerika
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke sajtóértekezletet tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. január 13-án.
Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Helyi idő szerint kedden este 10 óra 45 perckor landolt a tajpeji Songshan nemzetközi repülőtéren Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök, írja a Guardian cikkére hivatkozva a 24.hu.  A reptéren Joseph Wu, Tajvan külügyminisztere és Sandra Oudkirk, az Amerikai Egyesült Államok tajvani képviselője fogadta őt. Várhatóan szerdán Caj Jing-ven tajvani elnökkel is találkozik majd.

Az MTI szerint Nancy Pelosi amerikai házelnök keddi nyilatkozatában leszögezte:

az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott.

"Az amerikai kongresszusi delegáció látogatása Tajvanon az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét mutatja a szigetország demokratikus működésének támogatása iránt"

- áll az amerikai házelnök nyilatkozatában, amely röviddel leszállását követően jelent meg.

Hozzátette: a házelnöki kongresszusi delegáció látogatása, amelynek során egy éjszakát töltenek a szigetországban, tökéletesen megfelel az Egyesült Államok hagyományos Tajvan-politikájának.

"Amerika szolidaritása a 23 millió lakosú Tajvannal ma fontosabb, mint valaha, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti kényszerű választással néz szembe" - fogalmazott az amerikai képviselőház vezetője, miközben Peking azonnal elítélte látogatását, hangsúlyozva, hogy az komoly sérüléseket okoz a kínai-amerikai kétoldalú kapcsolatokban.

Nancy Pelosi szerint a tajvani vezetés tagjaival folytatandó szerdai megbeszélései az amerikai-tajvani közös érdekekre összpontosítanak, beleértve az ázsiai-csendes-óceáni térség szabad és nyitott működésének előmozdítását.

Az amerikai házelnök a The Washington Post című amerikai baloldali-liberális napilap online kiadásában megjelent, a látogatásához időzített véleménycikkében foglalta össze látogatásának legfontosabb indokait.

Ebben elismeréssel szólt Tajvan demokratikus kormányzás iránti elkötelezettségéről, valamint bírálta Kínát, amiért az elmúlt években drámaian növelte a feszültséget Peking és Tajvan között.

Pelosi az írásban rámutatott: a Kínai Népköztársaság az elmúlt években jelentősen megnövelte a bombázókkal, vadászgépekkel és felderítő repülőgépekkel Tajvan közelében és annak légterében végrehajtott berepülések számát, ami az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) értékelése szerint azt jelenti, hogy a kínai néphadsereg "valószínűleg olyan lehetőségre készül, hogy katonai erővel egyesítse Tajvant a Kínai Népköztársasággal".

"A Kínai Kommunista Párt (KKP) egyre erősödő agresszióját látva az amerikai kongresszusi delegáció tajvani látogatását annak a félreérthetetlen nyilatkozatként kell értelmezni, hogy az Egyesült Államok kiáll Tajvan mellett"

- fogalmazott cikkében Nancy Pelosi.

Az amerikai házelnök véleménycikkében megemlítette a Hongkonggal és Tibettel szembeni kínai politikai és kulturális elnyomó lépéseket, valamint népirtásnak nevezte Pekingnek a muszlim ujgurok és más kisebbségek ellen elkövetett megtorló akcióit.

Peking: Pelosi tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a szorosban

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak - írta keddi közleményében a pekingi külügyminisztérium.

A tárca Pelosi gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását.

A kínai védelmi minisztérium tudatta, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték, illetve azzal fenyegetett, hogy célzott hadműveleteket hajt végre Tajvan ellen az amerikai politikus látogatása miatt.

Ezzel párhuzamosan a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka. A tájékoztatás szerint a légierő és a haditengerészet bevonásával zajló manőveren éles lövéseket fognak leadni a tajvani szorosban, és hagyományos rakétákkal tartanak tesztindításokat a Kína által saját területének vallott szigettől keletre.

Előzmények

Mint ismert, Pelosi utazása komolya diplomáciai vihart okozott: Kína többször is figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat Pelosi látogatása előtt, hogy Peking hadserege soha nem fogja ezt tétlenül nézni.

Kedden a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Amerikát, hogy meggondolatlanok, továbbá kijelentette, meg fognak fizetni az árat azért, hogy Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit figyelmen kívül hagyják.

Pelosi érkezése előtt a kínai hadsereg több harci gépe is megjelent korábban a Tajvani-szorosnál, és több tucat tankot és más fegyveres katonai járművet csoportosítottak át Hsziamen városába, ami légvonalban 5 kilométerre van a Tajvanhoz tartozó Kinmen-szigethez.

Tajvan védelmi minisztériuma válaszul erre megemelte a készültséget az országban a következő négy napra, miközben a térségben állomásozó amerikai hadihajókat a sziget keleti oldalára vitték, de állítólag ennek nincs összefüggése Pelosi érkezésével.

Szakértők szerint ellenséges katonai beavatkozás nem fog történni Kína részéről, de gazdasági megtorlásra lehet majd számítani.