Spórolás: a Belügyminisztérium fatüzelést akar az iskolákban

Spórolás: a Belügyminisztérium fatüzelést akar az iskolákban

„Nagyon fontos, hogy az intézmények rendelkezzenek, ellenőrzött, működőképes kéménnyel” - áll a Belügyminisztérium tankerületeknek küldött levelében.

A Belügyminisztérium utasítja az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét kályhák beszerzésével

– olvasható abban a a Klubrádió által megszerzett levélben, amit a tankerületek kaptak.

„Nagyon fontos, hogy az intézmények rendelkezzenek, ellenőrzött, működőképes kéménnyel”

- olvasható a dokumentumban, amelyben leszögezik, hogy „a teljes feladatot” és a kitöltendő táblázatot kezeljék szigorúan bizalmasan, azt kiadni harmadik fél vagy szervezet számára szigorúan tilos.

A rádió megkereste a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ), melynek elnöke elképedt az ötleten. Totyik Tamás szerint az átalakítás értelmetlen, és nagyon költséges, mert a fa ugyanolyan drága lesz, mint a gáz.

Úgy véli,

visszatérünk a kincskereső kisködmön világába, ahol majd a gyerekeknek kell fát hordaniuk az iskolába.

Azt is mondta, hogy a szakszervezet tagjaiban felmerült a gyanú, hogy a Belügyminisztérium azért tarthatta még vissza eddig a tanév rendjének kiadását, mert a téli időszakra szénszünetet terveznek.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint

a fával való tüzelésre való átállás nem csak visszalépés a gáztüzeléshez képest, de olyan költséggel jár, amire nincs a forrása a tankerületnek.

Hozzátette, a tűzifa már most hiánycikknek számít, ráadásul a fatüzelés alkalmazásával az ökológiai lábnyom is nagyobb lesz.